A-
A+

Analytiker: Förtroendekris för Embracer

Lars Wingefors, vd för Embracer i samband med företagets delårspresentation.
Lars Wingefors, vd för Embracer i samband med företagets delårspresentation.
EkonomiTT

Spelutvecklaren Embracer upplever en förtroendekris. Det är beskedet från analytikerhåll efter att bolaget sänkt vinstprognosen och meddelat att en miljardaffär spruckit.

Aktien slaktades på Stockholmsbörsen på onsdagen.

Annons

Det Karlstadbaserade dator-, tv- och mobilspelsbolaget har historiskt fått illustrera det som kallats det svenska spelundret med internationella framgångar och kraftig expansion. De senaste månaderna har dock visat en annan verklighet och slag i slag har motgångarna nu radats upp.

Kanske den tyngsta kom i natt, bara timmar innan Embracer skulle presentera sin delårsrapport för fjärde kvartalet.

En icke namngiven aktör har dragit sig ur ett mångmiljardsamarbete som nu inte blir verklighet.

— Det har varit en tuff natt. Att få det beskedet när allt är förberett och du har jobbat dag och natt för att uppnå något. Men så är det med affärer. Vi vann inte det här slaget, men jag är säker på att vi kommer att vinna många av de framtida slagen, sade vd:n Lars Wingefors vid rapportpresentationen.

Lång förhandling

Enligt Wingefors är det ett avtal man förhandlat om under sju månaders tid och det har inte funnits någon antydan om att det inte skulle gå i lås. I avtalet fanns enligt bolaget kontrakt på utvecklingsintäkter på drygt 21 miljarder kronor under sex år.

Sent i går kväll fick vi ett negativt besked, vilket var oväntat.

Detta tillsammans med försenade utgivningar av spel gör nu att resultatprognosen även för det räkenskapsår som inleddes i april sänks rejält till 7–9 miljarder kronor. Tidigare låg beräkningen på 10,3–13,6 miljarder kronor.

Bolaget har innan dagens besked dessutom vinstvarnat samt innan dess meddelat att flera licens- och partneravtal dragit ut på tiden.

Jacob Edler, analytiker hos Danske bank som bevakar spelsbranschen, betecknar den senaste tiden som ”rörig”. Bolagets nettoskuld på drygt 15 miljarder är tänkt att pressas ned till 10 miljarder men Edler påpekar att man från företagets håll inte är jättetydlig med hur detta ska ske.

Man har hamnat i en förtroendekris som successivt har förvärrats. Man har helt enkelt inte varit helt konsekvent i sin kommunikation och det slår på förtroendet. Folk undrar om man kan lita på den guidning som ges.

Detta återspeglas i onsdagens kursras. Vid stängning hade Embracer rasat 44,8 procent på Stockholmsbörsen.

Ingen vändning

Edler ser heller ingen omedelbar vändning för aktien i närtid.

— Man ska inte underskatta hur lång tid det tar att repa sig från en sådan här förtroendekris, säger han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.