A-
A+

Analytiker: Hindra läckor nästan omöjligt

Material från kommande 'GTA' har läckt. Men det borde inte påverka slutprodukten, tror analytikern David Cole. Bild från 'GTA Online'. Pressbild.
Material från kommande "GTA" har läckt. Men det borde inte påverka slutprodukten, tror analytikern David Cole. Bild från "GTA Online". Pressbild.
SpelTT

Även om "GTA"-läckan är jobbig för Rockstar och Take-Two borde den inte påverka spelet, tror analytikern David Cole vid branschanalysfirman DFC Intelligence.

Man kommer att vilja tajta upp säkerheten, säger han.

Annons

Annons

Räkna med att säkerheten skärps på Rockstar efter läckan. Bild ur GTA Online. Pressbild.
Räkna med att säkerheten skärps på Rockstar efter läckan. Bild ur GTA Online. Pressbild.

Utvecklingen av nästa "Grand theft auto" är högintressant, inte bara inom spelbranschen. "GTA 5" från 2013 är den mest inkomstbringande underhållningsprodukten med sina sex miljarder dollar, och David Cole vid amerikanska DFC tror att uppföljaren – när den väl släpps – kommer att dra in ännu mer pengar.

Det är det största projektet under utveckling, inte bara inom spel, utan i hela underhållningsindustrin. Det är enormt, säger han.

Stort sug

Utvecklaren Rockstar sitter utspridd på flera kontor i världen med tusentals anställda. Utvecklingen av uppföljaren till "GTA 5" beräknas ha pågått i flera år, och i princip inget är sagt från officiellt håll om det kommande spelet. Det gör att suget bland spelare efter ny information är stort.

Det är nästan omöjligt att kontrollera läckor, eftersom alla är galna i vad nästa "Grand theft auto" kommer att innehålla. Och när många letar efter nyheter kommer det att uppstå läckor.

Han tonar dock ner faran för själva spelet, i alla fall när det gäller bilderna och videoklippen, även om det troligtvis stör den noggrant regisserade marknadsföringsplanen.

Slutprodukten kommer antagligen vara okej, det borde inte vara en så stor grej. Men man kommer från (utgivaren och ägarbolaget) Take-Two att vilja täppa till den direkt, säger han.

Annons

Annons

Oroande med källkod

Däremot kan det vara värre om den så kallade källkoden är på vift. Enligt The Guardian kan det ge ytterligare ledtrådar om innehåll ur spelet, och det kan också teoretiskt innebära att det går att göra delar av spelet spelbart. Källkoden kan också vara värdefull för konkurrenter. Den påstådda hackaren har uppgett att mer material, inklusive källkod, kan komma att släppas.

Om det här bara är toppen av ett isberg är det mer oroande, säger Cole och fortsätter:
Vi pratar om ett mångmiljardprojekt, så folk kommer att försöka lägga händerna på olika delar. Källkoden i sig är väldigt värdefull, säger Cole.

Han räknar med en rejäl åtstramning av säkerheten inom Rockstar, med mer reglering internt. När det gäller spelet i sig tror David Cole på ett släpp tidigast 2024, och att vi får vänta på officiella nyheter – exempelvis trailers och bilder.

Jag tror inte att det kommer att komma något på ett tag, jag skulle räkna med först nästa år, kanske i juni, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.