A-
A+

Andersson efter 2–0: "Det ser ut som jag vill"

Emil Forsberg i farten mot Finland.
Emil Forsberg i farten mot Finland.
FotbollTT

Sebastian Larsson är förste straffskytt och gör sitt jobb, Emil Forsberg är landslagets mest kreative spelare.

Mer från sparringmötet mot Finland, så här med 16 dagar till EM-premiären mot Spanien:

Vi vinner fjärde segern i år och inget insläppt mål på fyra matcher. Det är sådant som ger självförtroende. Det tycker jag är bra, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Annons

Annons

Annons

Annons

2–0 på Friends arena, stabilt, inga skador, 17 spelare fick röra på sig. Det var, kort och gott, en bra kväll på jobbet, en säker stegisättning på vägen mot EM-slutspelet.

Det ser ut som jag vill, organiserat och stabilt, den grunden finns kvar i anfalls- och försvarsspelet. Vi har kanske lite för få chanser, men de är bra på att försvara sig, säger Andersson.

Hur många av de elva som startade mot Finland spelar när det är skarpt läge i EM-premiären mot Spanien på Estadio La Cartuja de Sevilla den 14 juni?

Kanske en handfull, kanske några till, kanske färre. Bara två kan – såvida inget oförutsett inträffar – känna sig så gott som säkra: Robin Olsen och Emil Forsberg.

Olsen är, trots begränsat med speltid i Everton, given och uttalad förstemålvakt. Forsberg – lysande mot Kosovo i VM-kvalet, dominant mot Finland – har sin plats till vänster på mittfältet, med rätten att kliva in centralt.

Betrodda veteraner som Marcus Berg och Sebastian Larsson, som gått och går genom eld och vatten för Andersson, är hårdare konkurrensutsatta än på länge. Båda passade på att visa sin betydelse mot Finland.

Det finns givna platser och det finns öppna platser, mer än så vill jag inte säga, säger Andersson.

Svanbergs lysande passning

Mattias Svanberg gör sin mästerskapsdebut. Snart fyllda 22 (5 juni) gav han på Friends arena ett klart besked om att han verkligen vill vara med i kampen om de centrala mittfältsplatserna – inte framöver utan redan nu.

Svanberg fick bollen av Forsberg, som snabbt vickade vidare till djupledslöpande Quaison. Fri rullade anfallaren in 1–0 i den 22:a minuten på den perfekt tajmade, maskerade passningen.

Larsson bidrog igen, i sin 128:e landskamp, med den bestämt slagna straffen till 2–0 (58:e), sedan Berg fällts av målvakten Jesse Joronen.

Anderssons syfte med landskamperna mot Finland och Armenien (nästa lördag) är främst att låta så många som möjligt "få chansen att visa upp sig". Men mest av allt vill han hålla så många som möjligt på tå.

Det kanske är få som glänser, men det är också väldigt många som gör det bra. Det är väl ungefär vad man kan förvänta sig av en vänskapsmatch inför ett mästerskap, säger Andersson.

Inför kvällens match påpekade förbundskaptenen att han just nu inte har en klar EM-premiärelva i huvudet, att truppens sammansättning och spelarnas enskilda egenskaper ger honom en flexibilitet han inte haft tidigare.

Annons

Annons

Jansson klev av

Det blir ett på många platser annat lag mot Armenien. Då är tanken att mittbackarna Victor Nilsson Lindelöf och Pontus Jansson kliver in. Båda saknades mot Finland.

Oroväckande tv-bilder visade Jansson ta sig mot ljumsktrakten när han klev av i slutet av Brentfords lyckade Premier League-kval mot Swansea.

Jag hörde det. Tråkigt om det är något som hindrar honom från att vara med. Skador är en del av spelet, men jag tar inte ut något i förskott, säger Andersson.

Värre än befarat med Olsson

Mittbacken Filip Helanders rehabilitering går enligt plan. Det är värre med vänsterbacken Martin Olsson. Han har en konstaterad spricka i vadbenet, spelar inte cupfinalen med Häcken i morgon – och frågan är om Andersson chansar med en spelare med den typen av skada.

Det låter inte bra, men jag och vårt medicinska team har inte hunnit analysera det hela. Är det så att Martin inte kan vara med är Pierre Bengtsson en fullgod ersättare. Han håller den nivå som krävs.

Andersson har meddelat Bengtsson att han inte "ska bege sig till Hawaii".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss