A-
A+

Andersson etta i långloppsdebuten: "En bonus"

Ebba Andersson vann i sin första start i långloppsvärldscupen Ski Classics i Vålådalen. Bilden är från 30 kilometer fri stil i Engadin i Schweiz förra veckan.
Ebba Andersson vann i sin första start i långloppsvärldscupen Ski Classics i Vålådalen. Bilden är från 30 kilometer fri stil i Engadin i Schweiz förra veckan.
LängskidorTT

Debutanten Ebba Andersson vann i sin första start i långloppsvärldscupen Ski Classics i Vålådalen. Loppet avgjordes i en spurtstrid mot Emilie Fleten.

Jag mår förvånansvärt bra efter en dryg femmil, säger hon till Sportbladet.

Annons

Annons

Ebba Andersson gick i mål i Vålådalen på tiden 2.52.01, sju sekunder före tvåan Emilie Fleten som fick se sig omstakad av Andersson på upploppet.

På tredje plats, drygt två minuter efter segrande Andersson, åkte Vasaloppsvinnaren Lina Korsgren in och befäste sin totalledning i cupen.

Man får som en boost när man fått till ett bra lopp, det känns kul att det räckte till seger, säger Andersson.

Om det blir fler långlopp för Andersson efter succén återstår att se.

Vi får se, det var jättekul att det gick bra i dag, verkligen en bonus. Sen får vi se hur det blir i framtiden, säger hon.

Med från start

Ebba Andersson är nybliven totaltrea i världscupen i längdskidor, dubbel VM-bronsmedaljör och har haft sin bästa säsong i karriären. Och nu toppar hon den med en förstaplats i det 54 kilometer långa Vålådalsrennet som ersätter Birkebeinerrennet som vanligtvis körs i norska fjällen. Loppet flyttades till Vålådalen i Sverige på grund av norska coronarestriktioner.

Andersson hängde redan från början med i den grupp på tio åkare som tog täten i loppet.

Vid 10,8 kilometer och efter loppets första klättring låg debutanten Ebba Andersson tvåa efter Silje Theodorsen. Vasaloppsvinnaren och totalledaren i cupen Lina Korsgren låg på tredje plats, bara en tiondels sekund efter Andersson.

Annons

Annons

Drog ifrån

Efter första stigningen drog en kvartett med Korsgren, Andersson, Theodorsen och Emilie Fleten ifrån det övriga fältet mot den andra klättringen.

När drygt 80 minuters åkning hade klarats av gjorde Ebba Andersson ett ryck där Fleten var den enda ur kvartetten som till att börja med hängde med i tempoökningen. Men efter en stund segade Theodorsen sig också i kapp. Lina Korsgren orkade inte följa med den nya topptrion och var snart drygt 20 sekunder efter och fortsatte att tappa.

Vid den andra mellantiden efter 28,6 kilometer, när damerna varit ute i spåret i en och en halv timme, satsade Theodorsen för bergspriset och var en skidspets före Ebba Andersson och Emilie Fleten.

Hängde av

Den andra hälften av loppet styrdes sedan av Andersson och Fleten i spets följda av Silje Theodorsen.

Vid den sista mellantiden vid 46,4 kilometer, som tätduon passerade efter knappt två och en halv timmes åkning, var Theodorsen avhängd med två minuter upp till Andersson och Fleten.

Lina Korsgren passerade som fjärde åkare ytterligare 50 sekunder senare. Hon lyckades dock ta sig i kapp och förbi Theodorsen under de sista kilometerna och slutade som trea i loppet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!