Andersson fick revansch på landslagskompisen

Ebba Andersson och Frida Karlsson var överlägsna i landslagets interntävling, 15 kilometer masstart, i Östersund.
Ebba Andersson och Frida Karlsson var överlägsna i landslagets interntävling, 15 kilometer masstart, i Östersund.
SkidorTT

I torsdags vann Frida Karlsson överlägset i skidlandslagets interntävling.

I dag fick Ebba Andersson revansch.

Jag fick det dit jag ville, säger Andersson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Charlotte Kalla i första loppet på 41 veckor.
Charlotte Kalla i första loppet på 41 veckor.

Det blev en tvekamp över 15 kilometer i fristil mellan de bästa svenska distansåkarna just nu. Ebba Andersson, trea i minitouren i världscupen i Ruka, vann i en spurtduell före Frida Karlsson, fyra totalt i Ruka.

Jag gav inte Frida något utrymme att ta sig runt mig och det var det som gjorde att jag gick segrande ur duellen, säger Andersson.

Duon drog ifrån redan efter ett par kilometer i skidlandslagets interntävling i Östersund. Andersson drog hela loppet igenom med Karlsson i ryggen.

Jag ville ha ett lopp där vi höll hög fart direkt från start och om ingen annan ville dra tänkte jag att jag ville göra det själv och bibehålla det, säger Andersson.
Jag hade fokus på mitt eget lopp och ville ha hög fart loppet igenom.

Ville prova på spurt

I och med segern fick hon revansch på Karlsson från torsdagens lopp då Karlsson vann före Andersson.

Karlsson säger att det var perfekt att haka på Andersson och samla lite krafter av att ligga i rygg.

Jag valde lite mellan om jag skulle gå i början av sista varvet, senare under sista varvet eller vänta till spurten, säger Karlsson.
Jag tänkte att det var perfekt läge att prova på spurt som jag aldrig gjort tidigare. Jag går lite för nära henne och får inte suget.

Det blev spurtduell om tredjeplatsen som Jonna Sundling vann över Maja Dahlqvist. Sundling var 1.33 efter segraren Andersson.

Annons

Annons

Kalla sjua i säsongsdebut

Charlotte Kalla gjorde säsongsdebut efter 41 tävlingsfria veckor och slutade på sjunde plats, 2.15 efter toppduon.

Det kändes bra att dra på sig tävlingsdräkten och nummerlappen, säger Kalla.
Jag försökte att få en bra position i början, men det var lite stimmigt och jag jag hade inte så bra utgångsläge i långbacken. Jag gick kanske lite för hårt för att klara av det.

Hon säger att hon därefter koncentrerade sig på att hitta en stor åkning och jobba med tyngdöverföringen.

Det är långt upp till Ebba och Frida, det är bara att konstatera. Det hade varit kul att vara med i stora klungan, men i dag räckte jag inte till.

"En bit kvar"

Kalla var coronasjuk för en tid sedan och har nyligen kommit tillbaka i träning. Hur det blir med Tour de Ski, om hon vill åka och och om hon får åka, är inte klart.

Jag har inte hunnit summera utan måste se det i en större helhet. Nu ska jag blicka framåt på de moment jag behöver till det stora målet, VM. Det är en bit kvar till till nivån som jag var på innan jag blev sjuk, säger Kalla.
Men jag känner att kroppen och återhämtningen gått framåt. Sen är det svårt att veta hur jag reagerar på den sista veckan.

Herrloppet över drygt 22 kilometer vanns av William Poromaa. Åsarnaåkaren hade sällskap av Piteåduon Johan Häggström och Björn Sandström på vägen in mot upploppet, men de kunde inte svara på Poromaas ryck och slutade tvåa och trea. Calle Halfvarsson fick släppa redan med ett par kilometer kvar och fick nöja sig med en fjärdeplats.

Det svenska skidlandslaget har av coronaskäl avstått från de två sista världscuptävlingarna före jul. I stället valde man att köra interntävlingarna i Östersund.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons