A-
A+

Andersson: Granqvist aktuell för EM

Andreas Granqvist. Arkivbild.
Andreas Granqvist. Arkivbild.
FotbollTT

45 spelade minuter sedan i juni.

Ändå är landslagskaptenen Andreas Granqvist med i VM-kvaltruppen. Så stark är Janne Anderssons tro på att få med 35-åringen till EM.

Om det är någon som ska klara det, är det han, säger förbundskapten.

Annons

Annons

Ljumskarna krånglade mest hela förra året, men pandemin och det framflyttade EM-slutspelet gav Granqvist chansen få spela sitt sista mästerskap.

Andersson var på plats när Granqvist gjorde sin efterlängtade comeback i helgen. Efter 45 minuters spel mot Mjällby var förbundskaptenen nöjd.

Och i dag fick "Granen" plats i den 26 spelare stora truppen till VM-kvalen mot Georgien och Kosovo samt landskampen mot Estland.

Står över träningsmatch

Samtidigt kom nyheten att Granqvist inte spelar i Helsingborgs träningsmatch mot Halmstad på onsdagen.

Det är en säkerhetsåtgärd. Hade vi spelat en seriematch hade han varit med i den, så långt fram är han. Med tanke på att han spelade 45 minuter för bara några dagar sedan, och det är träningsmatch, har vi några andra mittbackar som kan visa upp sig, säger HIF-tränaren Jörgen Lennartsson till Helsingborgs Dagblad.

Janne Andersson är uppriktig med att han vill få in Granqvist i landslagets rutiner igen. Att Granqvist får speltid under samlingen ser förbundskaptenen som snudd på uteslutet.

Jag ser inte i utgångsläget att han spelar något. Han är uttagen som femte mittback. Han är med för att bidra med det han kan, som person.

Annons

Annons

Hoppas på en kick

I ett EM-perspektiv är Granqvists närvaro viktig.

Då är den här samlingen viktig. Jag hoppas att detta kan bli en kick för att hjälpa honom att komma tillbaka till att vara den gamla "Granen" igen, säger Andersson.

En smidig lösning i Granqvists rehabilitering är också att fysioterapeuten Dale Reese jobbar i såväl Helsingborg som i landslaget.

En frisk och spelduglig Granqvist är också fortsatt Anderssons val som lagkapten, trots Zlatan Ibrahimovics återkomst

Andreas Granqvist är kapten i det här laget, Zlatan Ibrahimovic blir inte kapten, säger förbundskaptenen.

Två andra intressanta uttagningar:

+ Anfallaren Jesper Karlsson, som gjort stora framsteg sedan han lämnade Elfsborg för AZ Alkmaar.

Han var en pigg bekantskap på januariturnén förra året. Han har speciella egenskaper med sin kvickhet och sin teknik och har irrationella lösningar som är väldigt spännande. Han har haft en stigande utvecklingskurva de senaste 1,5 åren och har varit jätteintressant att följa. Han ska komma in och tillföra det han är bra på.

+ Mittbacken Joakim Nilsson, ordinarie i Arminia Bielefeld i tyska bundesliga.

Han gjorde en stark förra säsong i Zweite Bundesliga där han utsågs till en av de bästa mittbackarna. I Bundesliga hade han inledningsvis problem att ta en plats, men har käkat sig in i laget och gör det bra nu. Han har jobbat sig upp på en nivå att han är intressant för oss att titta på i det här sammanhanget.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!