A-
A+

Andersson: Hennes bortgång förtjänar eftertanke

Statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterade drottning Elizabeths bortgång inför ett pressuppbåd strax före torsdagens partiledardebatt.
Statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterade drottning Elizabeths bortgång inför ett pressuppbåd strax före torsdagens partiledardebatt.
StorbritannienTT

Svenska partiledare uttrycker sitt deltagande efter beskedet om att Storbritanniens drottning Elizabeth har gått bort, 96 år gammal.

"Hon representerar på så många sätt Storbritanniens moderna historia", skriver Ulf Kristersson (M) i en kommentar.

Annons

Annons

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Drottning Elizabeth är en sådan människa som alltid har funnits där, säger statsminister Magdalena Andersson (S) inför ett samlat pressuppbåd strax före torsdagens partiledardebatt i TV4.
Hennes bortgång förtjänar en stunds eftertanke. Jag tror vi alla har varit med om omvälvande världshändelser, men det är få som har varit med om så många som drottning Elizabeth.

Magdalena Andersson framhåller att Sverige har nära band till Storbritannien.

Jag och hela svenska folket vill uttrycka vårt deltagande i den här stunden.

Personligen kommer hon framför allt att minnas drottningen för hennes stora integritet och styrka, som har inspirerat henne, säger Andersson.

Kristersson: Unikt liv

Moderatledaren Ulf Kristersson tar fasta på Elizabeths rekordlånga tid som monark och beskriver hennes liv som unikt.

"Hon representerar på så många sätt Storbritanniens moderna historia, från ett imperium till ett samvälde och därmed från en stat med koloniala ambitioner till en med avsikten att bygga vidare på det arv som den engelsktalande världen har gemensamt, såväl historiskt som kulturellt. Ingen förkroppsligade på samma sätt den här transitionen bättre och mer ingående än drottning Elizabeth", skriver han i ett inlägg på Facebook.

Det gjorde hon inte bara genom sitt omfattande program som statschef eller hennes attityd att alltid vara den främsta representanten för landet, utan även för sin "närmast stoiska" hållning till uppdraget som monark, skriver han vidare.

"Hon kommer att bli ihågkommen för sin mångåriga gärning och för den symbol för Storbritannien som hon utgjort", skriver han.

Annons

Annons

Kan aldrig överskattas

Flera partiledare kommenterar drottningens bortgång på Twitter.

"Hennes gärning för Storbritannien kan aldrig överskattas. Hennes mod och briljans genom både med- och motgångar är imponerande. Hon är en regent vi för alltid kommer minnas och läsa om i historieböckerna. En Queen", skriver Annie Lööf.

"Mina tankar går till det brittiska folket som har förlorat sin älskade drottning", skriver Jimmie Åkesson.

"Största värdighet"

KD:s Ebba Busch skriver att en hel värld sörjer beskedet: "Hon har utövat sitt ämbete med den största värdighet, alltid vägledd av goda värderingar".

Liberalernas Johan Pehrson säger att världen har förlorat en stor drottning: "En symbol för frihet och demokrati", skriver han.

Även Miljöpartiets Per Bolund tar till Twitter: "Så sorgligt. Drottning Elizabeth har gått bort. En era går i graven".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.