A-
A+

Andersson historisk totaltrea: "På tiden"

Ebba Andersson tillsammans med ettan Heidi Weng och trean Julia Stupak.
Ebba Andersson tillsammans med ettan Heidi Weng och trean Julia Stupak.
LängdskidorTT-NTB

Ebba Andersson blev tvåa bakom norskan Heidi Weng över 30 kilometer fri stil i Engadin.

Men svenskan kan glädja sig åt att sluta topp tre i totala världscupen – något ingen svensk damåkare har lyckats med sedan 1988.

Det känns stort och det känns som att det var på tiden, säger hon.

Annons

Annons

Efter att ha startat i tätskiktet i jaktstarten över 30 kilometer följdes Andersson åt med Julia Stupak, Heidi Weng och Jessica Diggins ända in till slutet.

När lite mer än två kilometer och en tung stigning återstod kom rycket. Med en distinkt tempohöjning försökte Heidi Weng separera kvartetten – och hon lyckades.

Stupak, Diggins och Andersson tappade alla på norskan. Andersson klarade dock av att hänga på Weng snäppet bättre än de andra konkurrenterna och var tvåa efter stigningen.

Andersson närmade sig

Heidi Wengs ryck satte dock sina spår. Norskan såg rejält trött ut och Ebba Andersson kom närmare och närmare. Men rycket var tillräckligt och hon kunde åka in i mål – trots stumma ben – 4,5 sekunder före Andersson.

När Heidi satte in rycket så försökte jag att följa men insåg ju att när syran verkligen smäller till på hög höjd – då smäller det till rejält. I slutdelen av backen var det riktigt stumma ben, säger Andersson.

Julia Stupak blev trea och Jessica Diggins fyra.

Annons

Annons

Bäst på 33 år

För Ebba Andersson är det en andraplats i världscupavslutningen som skriver in henne i historieböckerna. 23-åringen blev totaltrea i världscupen, bakom Diggins och Stupak. Senaste svenskan att sluta topp tre var Marie-Helene "Billan" Östlund som blev tvåa säsongen 1987–1988.

Jag tycker att det känns stort och det känns som att det är på tiden. 33 år, det är rätt många år. Den totala världscupen, att klara av att prestera där, är ett bevis på att man har gjort starka resultat vid flera tillfällen under säsongen. Det tar jag verkligen med mig i min fortsatta skidkarriär, säger Andersson.

Resultatet gjorde att hon även blev tvåa i distanscupen bakom Jessica Diggins.

"Tagit ytterligare steg"

När hon några timmar efter målgång i Engadin blickar tillbaka på säsongen gör hon det med huvudet högt.

Som helhet har det varit en bra säsong och jag har klarat att prestera på en hög och stabil nivå. Det är mycket som jag har klarat av att uppnå för första gången. Att kliva på pallen i totala världscupen, jag vann en världscuptävling och jag har tagit individuella medaljer på VM. Bara det är ett bevis på att jag har tagit ytterligare steg i min karriär som skidåkare. Det ger ju mersmak för det är ju så att mycket vill ha mer, säger Andersson.

Inga andra svenska åkare hade något med tätstriden att göra under tremilen. Emma Ribom åkte in som 14:e åkare, drygt två minuter bakom Weng. Linn Svahn blev 25:a, Charlotte Kalla 30:e, Maja Dahlqvist 32:a, Jonna Sundling 37:a och Johanna Hagström 42:a.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!