A-
A+

Andersson: "Jättebra att visa upp sig"

Förbundskapten Janne Andersson.
Förbundskapten Janne Andersson.
FotbollTT

Matchen mot Estland är Sveriges sista innan EM-truppen presenteras i maj.

Då har förbundskaptenen en uppmaning till spelarna: ta chansen.

Vill man ta plats i en EM-trupp är det jättebra att visa upp sig från sin goda sida, säger Janne Andersson.

Annons

Annons

Förbundskapten Janne Andersson väljer att ge samtliga startspelarna från VM-kvalmatcherna mot Georgien och Kosovo ledigt.

Det betyder att han mönstrar ett helt nytt gäng till onsdagens vänskapslandskamp mot Estland på Friends arena.

Blanda annat får mittbacken Joakim Nilsson, Arminia Bielefeld, och mittfältaren Jesper Karlsson, AZ Alkmaar, chansen att spela i "riktiga" landslaget.

För duon är det så klart viktigt att visa upp sig.

Samma gäller även för mer bekanta spelare, som Ken Sema, Mattias Svanberg, Jens Cajuste och majoriteten av spelarna som har fått plats i startelvan.

Anledningen: Matchen är Sveriges sista innan EM-truppen presenteras den 18 maj.

"Viktigt"

Varje gång vi har chansen att se spelare när vi spelar på vårt sätt, så är det viktigt. Vårt sätt bygger på vissa grundprinciper, hur vi vill ha det i försvar och anfall och de ska uppfyllas. Sedan ska man utifrån det göra så gott man kan i sin position, säger Andersson.
Vill man ta plats i en EM-trupp är det jättebra att visa upp sig från sin goda sida.

Samtidigt är han inne på att prestationerna på onsdagen inte kommer att vara helt avgörande kring vilka spelare som får följa med till EM.

Det är en del men det är jättesvårt att gradera. Säg att man gör en jättebra match, då stärker man sina aktier lite men sedan är det mycket som kan hända och det beror också på vem man konkurrerar med och så vidare.

Annons

Annons

Pågående process

Förbundskaptenen beskriver lagbygget till EM som en ständigt pågående process, där han fick vissa svar under kvalmatcherna mot Georgien (1–0) och Kosovo (3–0).

Svar hoppas han även på att få i mötet med Estland.

En som inte behöver övertyga Janne Andersson om något är Marcus Berg. Anfallaren kommer med all säkerhet att vara en del Sveriges EM-trupp.

Däremot är 34-åringen – som har haft ryggbesvär under samlingen och nu är lagkapten mot Estland – inne på att han ska hjälpa sina medspelare att hitta rätt i Janne Anderssons tänk kring grundprinciperna.

Det är många nya som ska spela ihop, där ska jag ta större ansvar, hjälpa dem och se till att vi sätter grunderna tillsammans. Det tror jag kommer att hjälpa allihopa. Sedan att alla får göra sin grej, bidra med sina positiva egenskaper både offensivt och defensivt, säger han.
Men vi har vissa grunder som vi ska klara av.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!