Andersson: Oklara tankar kring startelvan

Förbundskapten Janne Andersson.
Förbundskapten Janne Andersson.
FotbollTT

Regerande världsmästaren Frankrike väntar när landslagssäsongen inleds på Friends arena på lördag.

Förbundskaptenen Janne Andersson erkänner att han känner sig osäker.

Så oklara tankar kring en startelva har jag nog, sett till förutsättningarna, aldrig haft tidigare, säger han.

Annons

Annons

Det är över nio månader sedan Andersson rörde sig lätt, ledigt och muntert med spelartruppen på hotellet i centrala Stockholm. Platsen i EM-slutspelet hade säkrats mot Rumänien i Bukarest och kvalavslutningen mot Färöarna stökades av innan ledare och spelare skingrades.

Sedan kom pandemin – och väldigt lite har varit sig likt.

"Hota de största"

Först nu kan den tävlingsmässiga landslagssäsongen sparka i gång och Janne Andersson & Co gör det mot tuffast tänkbara motstånd i Nations League.

Först Frankrike på lördag, sedan Portugal på tisdag, båda matcherna på hemmaplan och utan publik.

Vi kan hota de största, men det krävs att alla är där till 100 procent. Då kan vi röra dem. Jag hoppas att vi kan komma upp på den här högsta nivån, på vårt personbästa, säger han.

Kruxet för förbundskaptenen just nu är att han inte har en tillräckligt god uppfattning över var hans spelare står formmässigt.

Normalt sett, när jag kommer till en samling, är jag klar i huvudet kring en tänkt startelva. Jag har inte alls samma tydlighet i mina tankar nu. Spelarna kommer från helt olika förutsättningar.

Annons

Annons

"Självklart beslut"

En av pandemins konsekvenser är också att spelarna har ett ytterst komprimerat spelprogram framför sig. Det är något Andersson inser att han måste ta hänsyn till. Hur många ska spela båda matcherna? Hur mycket ska han laborera med startelvan?

Det är ett arbete vi får ta under veckan och känna av, säger Andersson.

Förbundskaptenen försvarar söndagskvällens beslut att "återkalla" uttagningen av försvararen Martin Olsson efter coronautbrottet i Helsingborg.

Han har varit i en miljö där det fanns en stor smitta. Utifrån det perspektivet kan han bära med sig viruset, och om han bär på det kan han smitta ned hela truppen i den bubbla vi kommer att befinna oss i. Både jag och Martin är besvikna, men det var ett ganska självklart beslut att ta som situationen är.

Andersson utesluter inte att han under veckan kan kalla in en ersättare, men i dagsläget är det inte aktuellt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons