A-
A+

Andersson: Trivsel en nyckelfaktor inför EM

Förbundskapten Janne Andersson. Arkivbild.
Förbundskapten Janne Andersson. Arkivbild.
FotbollTT

Det är inte bara på EM-arenorna som spelarna måste prestera.

Livet vid sidan av är minst lika viktigt att genomföra på ett bra sätt – framför allt när tillvaron blir i en coronasäker bubbla.

Man ska se till att inte förpesta tillvaron för alla andra, säger förbundskapten Janne Andersson.

Annons

Annons

I dag samlas fotbollslandslaget i Båstad för det första EM-lägret.

Långa mästerskapssamlingar är alltid en utmaning.

Den här gången ställs extra krav på truppen med tanke på alla restriktioner som följer med coronapandemin.

De senaste samlingarna har hanterats efter direktiv från det europeiska fotbollsförbundet Uefa och de har i korthet handlat om att hålla sig borta från allt och alla som inte tillhör truppen.

"Inte synd om oss"

Då har det handlar om tio dagar.

Nu blir det flera dagar tillsammans, och bubblans hölje blir allt starkare ju närmare mästerskapet Sverige kommer via stationerna Båstad och Stockholm fram till baslägret i Göteborg den 8 juni.

Det är skillnad på bubbla och bubbla, det ska man ha respekt för. Tio dagar och man kan inte ens gå ut i friska luften … Spelarna är vana vid hotell, att ladda, vid miljön men också att gå ut på stan och fika. Det är inte synd om oss men det är annorlunda, säger Janne Andersson.
Vi måste hitta på egna aktiviteter, ge spelarna möjlighet att göra något i ordnade former så att det inte blir för mycket dötid.

Annons

Annons

Trivselfaktorn viktig

I Ryssland-VM 2018 vann Sverige gruppen före Mexiko, Sydkorea och Tyskland. Sedan vann landslaget åttondelen mot Schweiz innan mästerskapet tog slut i kvartsfinalen mot England.

En nyckel under VM-slutspelet: trivselfaktorn.

Det är också vad Janne Andersson anser vara en av de viktigaste delarna inför EM-slutspelet, som för svensk del inleds med premiären mot Spanien i Sevilla den 14 juni.

Han tror dessutom att detaljen kommer betyda än mer i EM än vad den gjorde i VM.

Man ska ha tänket att tillföra energi till truppen, det tog jag upp inför VM och kommer att ta upp det nu igen för alla ledare och spelare, säger han.
Det gäller att verkligen tänka på det. Lika lätt som man kan sprida positiv energi kan man sprida negativ energi, det är lätt att hänfalla till det. Är man tajt tillsammans så kostar det och risken är att det sprids och drabbar andra. Det gäller att verkligen tänka på gruppdynamik och trivsel. Det lyckades vi med 2018, och jag tror det är en nyckelfaktor om man ska få ett sportsligt resultat.

"Dåliga dagar"

Samtidigt är Andersson klar med att spelarna och ledarna "är människor", och att det inte kan vara leenden och skratt under dygnens alla timmar.

Ibland har man dåliga dagar, ibland är man på dåligt humör men då ska man se till att inte förpesta tillvaron för alla andra. Man får gå in på rummet och vara för sig själv en stund.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!