A-
A+

Anderssons favorit visade vägen: "Världsklass"

Sveriges Christoffer Nyman (9) kramar om Yasin Ayari (26) efter sitt 1–0-mål under måndagens fotbollslandskamp mellan Sverige och Finland på Estádio Algarve i Faro.
Sveriges Christoffer Nyman (9) kramar om Yasin Ayari (26) efter sitt 1–0-mål under måndagens fotbollslandskamp mellan Sverige och Finland på Estádio Algarve i Faro.
FotbollFaro, TT:s utsände

21 debutanter har rest till Portugal för att imponera på Janne Andersson.

Men i årets första landskamp var det förbundskaptenens "favorit" som låg bakom segern.

Christoffer Nyman, 30, visade vägen mot Finland.

Ett världsklassavslut, säger 19-årige Yasin Ayari om Nymans mål i 2–0-segern.

Annons

Annons

Antalet A-landskamper gick att räkna på tre spelare i de svenska fotbollsherrarnas första startelva för året. Christoffer Nyman noterades för sin elfte landskamp, Samuel Gustafson och Hjalmar Ekdal kom upp i tre vardera. I övrigt var det uteslutande debutanter som ställde upp mot Finland på måndagskvällen.

Mot betydligt mer rutinerade motståndare blev det svensk 2–0-seger med mersmak.

Jag är jättenöjd med den här insatsen. Jag tycker att spelarna väldigt snabbt har anammat det vi har gjort på träningen. Försvarsmässigt var det jättebra, de har ett läge på hela matchen. Annars är det ingenting som är i närheten av en målchans, säger Janne Andersson.

Förbundskaptenen var nöjd med alla sina oprövade kort. Men omringad av ynglingar var det ändå en 30-åring som stod för en av de piggaste insatserna i Sverige. I sin första landskamp sedan 2017 – han kallades in till truppen efter att Häckens Alexander Jeremejeff lämnat återbud – visade Christoffer Nyman vägen.

Andra landslagsmålet

Den första halvleken var i ärlighetens namn något av ett sömnpiller. Men när AIK:s 19-åring Yasin Ayari petade fram bollen till Nyman i den 38:e minuten visade IFK Norrköping-anfallaren vilken måltjuv han är. Trots hård uppvaktning från Arttu Hoskonen tråcklade sig Nyman på något sätt förbi och dammade in 1–0, andra landslagsmålet i karriären, via målvakten Lucas Bergströms fingertoppar.

Jag såg "Totte" och det var bara att lägga bollen till honom. Och ett världsklassavslut av honom. Det visar hur bra han är, en klassforward, säger Ayari.

Christoffer Nyman om berömmet:

Det var snällt sagt. Han drev upp bollen bra, spelade in den till mig, sedan blev det ett litet hopslag och så smällde jag till. Det blev ett bra mål. Jag fick en bra träff i alla fall.

Att förbundskapten Janne Andersson har ett gott öga till Christoffer Nyman, som nyligen skrev på för fyra nya år med Norrköping, är vida känt. Andersson tränade tidigare "Totte" i IFK Norrköping, och kanske kan veteranen rentav vara aktuell till EM-kvalpremiären mot Belgien i mars.

”Totte” är lite av en favorit sedan tiden i Norrköping. Jag vet hur pålitlig han är. Han tar sina ”löp”, du vet att han går in i varje duell som att det är det sista han gör, han är framme och hotar ett par gånger i andra och är jättenära att göra ett till. ”Totte” är en bra forward, inget snack om det, säger Janne Andersson.

Annons

Annons

Tufft fjolår

I den andra halvleken kontrollerade Sverige matchen fullständigt. På tilläggstid kunde inbytte Joel Asoro rulla in 2–0.

Sverige hoppas på ett betydligt ljusare år än det förra. 2022 innebar både missat VM-slutspel och nedflyttning till Nations Leagues C-grupp.

Många frågetecken kvarstår, det förändrar inte segern mot Finland. Men känslan av att vinna ska inte underskattas, och nu har Sverige trots allt tre raka segrar efter att också ha besegrat Algeriet och Mexiko i träningslandskamper i november.

Från Finlandsmatchen kan också noteras att Leopold Wahlstedt inledde sin landslagskarriär med att hålla nollan.

23-åringen, som spelar för norska Odds BK, hade inte jättemycket att göra men visade kvalitet när han sträckte ut och räddade Kai Meriluotos vassa skott i första halvlek, när finländaren kom fri i straffområdet.

Bytte Qatar mot Portugal

Det är första gången på tre år som herrlandslagets januariturné blir av. De två senaste vintrarna har coronapandemin satt stopp, förra året med kort varsel.

Då hade Svenska fotbollförbundet planerat att ha samlingen i Qatar, men backade efter kritik från klubbarna i allsvenskan och superettan.

Nu är landslaget i stället samlat på Algarvekusten i Portugal där lägret avslutas med match mot Island på torsdag.

Grundtanken är att matcha en helt ny elva, säger Janne Andersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.