"Andra klubbar har redan börjat höra av sig"

Jennifer Falk och Stina Blackstenius, här med Rosengårdsanfallaren Mimmi Larsson emellan sig, är två av Göteborgs landslagsspelare som nu måste hitta ny klubb. Arkivbild.
Jennifer Falk och Stina Blackstenius, här med Rosengårdsanfallaren Mimmi Larsson emellan sig, är två av Göteborgs landslagsspelare som nu måste hitta ny klubb. Arkivbild.
FotbollTT

Göteborg FC lägger ner sin elitverksamhet. Därmed står en rad stjärnor, bland dem flera svenska landslagsspelare, plötsligt utan klubb.

Det har redan börjat höra av sig klubbar, säger advokaten Carl Fhager.

Annons

Annons

Annons

Annons

Några spelare har redan hunnit försvinna efter SM-guldet i november.

Men för övriga 17 a-lagsspelare i Göteborg FC innebär beslutet att lägga ner elitverksamheten att de nu måste hitta nya klubbar att spela för.

Det gäller exempelvis svenska landslagsanfallarna Stina Blackstenius och Pauline Hammarlund och landslagsmålvakten Jennifer Falk.

Tills vidare får spelarna dock lön från klubben som vanligt.

Det är väldigt viktigt för Kopparberg att ta så stort ansvar för spelarna som möjligt. Kontrakten gäller, lönerna kommer att betalas och träning kommer att bedrivas, säger Carl Fhager, vars advokatbyrå har fått i uppdrag att hjälpa spelarna efter beskedet.
Sedan kommer vi att inleda diskussioner med varje spelare och deras rådgivare om vad som kan vara en väg framåt. Vissa kanske vill hitta en annan svensk klubb, andra kanske vill till utlandet.

"Ta ansvar"

Enligt Carl Fhager hörde flera klubbar av sig redan på tisdagen. Vilka eventuella övergångssummor det kan bli tal om är för tidigt att gå in på.

Det får vi väl se. Det är kanske inte heller på att maximera varje affär, utan på att ta ansvar och hjälpa spelarna till en ny miljö, säger han.
Det finns övergångssummor inblandade, men inte på den nivå som herrarna har det.

Annons

Annons

"Borde vara attraktiva"

För landslagets del väntar nästa år bland annat OS i Tokyo. Enligt förbundskapten Peter Gerhardsson borde GFC:s landslagsspelare dock vara attraktiva på spelarmarknaden.

"Mina första tankar utifrån min roll går till spelarna och deras närstående som påverkas, och vikten av att de får bra möjligheter att hitta nya passande miljöer för sin fortsatta utveckling", säger han i ett skriftligt uttalande.

"Sett till vad klubben och spelarna presterat så borde det vara attraktiva spelare för andra klubbar, och det känns bra att, vad jag vet, de allra flesta spelarna har agenter som nu kan hjälpa till att på ett professionellt sätt hitta nya klubbar som passar respektive spelare på bästa sätt".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons