-
+

Andra svåra deltävlingen i Melodifestivalen

Anton Ewald tävlar med bidraget 'New religion'. Pressbild.
Anton Ewald tävlar med bidraget "New religion". Pressbild.
MelodifestivalenTT

Klubbiga poplåtar får konkurrens av nostalgihumor och "PRO-versionen av Samir och Viktor" i Melodifestivalens andra deltävling.

Annons

Annons

Eva Rydberg och Ewa Roos medverkar med låten 'Rena rama ding dong'. Pressbild.
Eva Rydberg och Ewa Roos medverkar med låten "Rena rama ding dong". Pressbild.

Anton Ewald slog igenom i Melodifestivalen med låten "Begging" 2013 – hans nya bidrag "New religion" är en välproducerad poplåt med lika stor hitpotential. Vid andra genomlyssningen har låten redan hunnit bädda ner sig tryggt i hjärnans minnescentra och tycks var där för att stanna.

Att gå vidare till Melodifestivalen via musiktävlingen "P4 Nästa" brukar sällan resultera i någon framgångssaga. Men årets "P4 Nästa"-deltagare Julia Alfrida är uppbackad av rutinerade Melodifestivallåtskrivare som Melanie Wehbe och Jimmy Jansson. Låten "Rich" är en kaxig, svårplacerad poplåt som tycks göra anspråk på delar av Billie Eilish-soundet.

Förskoleanthem

Trea ut i veckans deltävling är debutanterna Wahl featuring Sami och låten "90-talet" – och det är här som humorkampen inleds. Det blir svensk hiphop som vi känner den 2021, men med nostalgiska tillbakablickar till en tid med MC Hammer, hårsprej, "När vi gräver guld i USA" och annat som lämnats vid millenniegränsen. "O, jag vet det låter galet, ge mig tillbaks 90-talet" sjunger duon. Ett förskoleanthem för dagens 30-plussare.

Debutanten Frida Green bjuder på sin storslagna röst i bidraget "The silence". Bland låtskrivarna återfinns den tidigare Melodifestivalvinnaren Anna Bergendahl, och det förekommer tydliga likheter mellan "The silence" och schlagerläkarens två senaste bidrag i tävlingen.

Annons

Annons

Dotter avslutar

Eva Rydberg och Eva Roos kallas av Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson för "PRO-versionen av Samir och Viktor". Duons bidrag "Rena rama ding dong" låter precis som man tror: Dansbandstralligt med låtrader som ”Kom allihopa nicke-docka med oss, dansa loss, sing-a-long, rena rama ding-dong”. Ett bidrag för dem som avfärdade 90-talet, och snarare vurmar för mittpartiet av det förra seklet.

Näst sist ut är Patrik Jean, en av låtskrivarna bakom förra årets vinnarbidrag "Move", men som nu har valt att ställa sig framför tv-kamerorna. Hans bidrag "Tears run dry" är en midtempolåt i popligan med falsettpartier.

Fjolårstvåan "Dotter" avslutar deltävlingen. Låten "Little tot" är en klubbig poplåt om allting som är fel med vår generation, med en förhoppning om att framtidens barn inte blir som vi. Om den sår ett frö till förändring, eller bara blir någonting att svänga höfterna till i väntan på undergången, återstår att se.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss