A-
A+

Áñez fängslas fyra månader inför rättegång

Den tidigare bolivianska presidenten Jeanine Áñez greps i lördags.
Den tidigare bolivianska presidenten Jeanine Áñez greps i lördags.
BoliviaTT-AFP

Annons

Annons

Den tidigare bolivianska presidenten Jeanine Áñez har dömts till fyra månader i fängelse inför en rättegång mot henne. Åklagare hade yrkat på sex månader i förvar.

"De skickar mig i fängelse i fyra månader för att invänta en rättegång om en 'kupp' som aldrig inträffat", skriver hon på Twitter.

Áñez och två av hennes ministrar ska hållas i förvar som "en försiktighetsåtgärd" enligt åtalet. De tre greps i lördags anklagade för att ha genomfört en kupp och tvingat bort socialistledaren Evo Morales, som avsattes 2019.

Áñez konservativa interimsregering regerade sedan fram till valet i höstas, då Morales socialistparti Mas återigen vann och hans partikollega Luis Arce svors in som president.

Evo Morales vann valet hösten 2019, efter att i strid med konstitutionen ha ställt upp för en fjärde mandatperiod. Efter anklagelser om valfusk bröt våldsamma protester ut och militären krävde Morales avgång. Till slut tvingades socialistledaren att fly landet – varpå Áñez interimsregering tillträdde. Under sina elva månader vid makten grep den nya konservativa regeringen flera ur Morales avsatta Mas-regering.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!