A-
A+

Angela Merkel skriver sina memoarer

Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel ska ge ut sina memoarer 2024. Arkivbild.
Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel ska ge ut sina memoarer 2024. Arkivbild.
LitteraturTT-AP

Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel håller på att sammanfatta sina år vid makten. 2024 ska de politiska memoarerna vara klara för utgivning, meddelar hennes förlag.

Annons

Annons

Merkel skriver boken tillsammans med sin långvariga rådgivare Beate Baumann och det utlovas en "exklusiv och personlig inblick i hennes politiska liv och arbete".

"Jag är glad över att kunna reflektera över centrala beslut och situationer i mitt politiska arbete i min bok ... och göra dem begripliga för en bred allmänhet", säger exkanslern i ett uttalande från förlaget Kiepenheuer & Witsch.

Merkel, 68, styrde under sina 16 år vid makten Tyskland med fast hand genom en rad kriser, inklusive den globala finanskrisen, migrantkrisen och coronapandemin.

Kraftfull kvinna

När hon såg tillbaka på sitt kanslersämbete kort efter att hon lämnat posten sade hon att även om de 16 åren hade berikat henne, hade de också varit utmanande på grund av det ständiga behovet av att hantera, förebygga eller reagera på kriser.

Angela Merkel, en före detta kvantkemist som växte upp i det tidigare kommunistiska Östtyskland, blev Tysklands första kvinnliga förbundskansler den 22 november 2005.

Hon utnämndes till "Världens mest kraftfulla kvinna" av tidskriften Forbes tio år i rad och har hyllats av miljontals kvinnor för att ha krossat glastaket för manlig dominans i politiken och utgjort en förebild för flickor.

Annons

Annons

Nära Putin

Men sedan Rysslands brutala invasion av Ukraina i februari har den tidigare förbundskanslern också anklagats för att ha haft ett alltför nära samröre med Rysslands president Vladimir Putin.

Den kritiken har hon avvisat och sade i sin första större intervju sedan hon avgick att "diplomati är inte fel bara för att den inte fungerar". Däremot såg hon den ryska invasionen som "en vändpunkt" och klargjorde att "Putin har begått ett stort misstag".

Han vill förstöra Europa. Det är väldigt viktigt för EU att hålla ihop nu, sade Merkel i juni.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.