"Änglavakt" vill lösa tabun kring självmord

Under lördagen gick ett antal änglar runt i Stockholm inför premiären av tv-serien 'Änglavakt'.
Under lördagen gick ett antal änglar runt i Stockholm inför premiären av tv-serien "Änglavakt".
TvTT

Ungdomsserien "Änglavakt" handlar om änglar som helar människor som vill ta sina liv.

Ett syfte med serien är att öppna för samtal om självmord och psykisk ohälsa – och manusförfattaren Amanda Romare har använt sitt eget liv som underlag.

Annons

Annons

Annons

Annons

Under lördagen gick ett antal änglar runt i Stockholm inför premiären av tv-serien 'Änglavakt'.
Under lördagen gick ett antal änglar runt i Stockholm inför premiären av tv-serien "Änglavakt".

Tv-serien "Änglavakt" handlar om skyddsängeln Gabriel Klint, som försöker hjälpa människor som tänker ta sina liv. Serien beskrivs som en fantasyserie, och enligt Amanda Romare har fiktion en unik förmåga att nå människor och spegla olika känslor.

I "Änglavakt" har vi valt att ha med självmord, och det är änglarnas uppgift att sätta stopp för dem på jorden. Men fokus ligger på kärlekshistorien, om svåra val och om att välja mellan sitt eget bästa eller det allmännas bästa, säger Amanda Romare.

Tillsammans med sina kollegor och sin familj – mamma Pernilla Romare, filmens regissör, och syster Adina Romare som här gör sin skådespelardebut – hoppas Amanda Romare att "Änglavakt" kan inspirera människor att öppna sig och våga stötta varandra. Representanter för organisationerna Mind och Suicide Zero har också fungerat som referensgrupp.

Vi tror att det är en bra väg att gå för att lösa upp tabun kring självmord och psykisk ohälsa. Det finns med som en del av livet, men är inte huvudfokus, säger Amanda Romare.

I rollerna ser vi bland andra Charlie Gustafsson, Adina Romare, Happy Jankell och Johannes Brost – som har gått bort sedan serien spelades in.

Enligt Amanda Romare är ett syfte med serien att visa ungdomar som mår dåligt att de inte är ensamma.

Ungdomar går igenom mycket i vanliga fall – nu i pandemin är den psykiska hälsan ännu mer utsatt. Med våra änglar vill vi visa att du inte är ensam.

"Änglavakt" läggs ut på SVT Play på måndag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons