A-
A+

Anhållna IS-kvinnorna släpps på fri fot

Tre svenska IS-kvinnor och deras sex barn som utvisats från Syrien landade på Arlanda på måndagen.
Tre svenska IS-kvinnor och deras sex barn som utvisats från Syrien landade på Arlanda på måndagen.
ExtremismTT

De två svenska IS-kvinnor som greps och anhölls efter att ha landat på Arlanda på måndagen släpps på fri fot – men misstankarna kvarstår.

De tre kvinnornas barn har samtliga omhändertagits av socialtjänsten.

Annons

Annons

Två av kvinnorna som anhölls misstänkta för krigsförbrytelser i Syrien släpps på fri fot. Kvinnorna greps och anhölls i samband med att de landade på Arlanda efter att ha fått lämna ett fångläger för IS-medlemmar i nordöstra Syrien.

Det är en sammanvägd bedömning av själva bevisläget men också behovet för utredningarnas skull om de behöver vara fortsatt frihetsberövade, säger Åklagarmyndighetens presstalesperson Karin Rosander.

Misstankarna mot de bägge kvarstår och utredningarna fortsätter. Åklagarna som leder förundersökningarna vill inte gå in på hur kvinnorna har ställt sig till misstankarna.

Inte misstänkt

Den tredje IS-kvinnan som anlände till Sverige under måndagen och som också togs in på förhör är inte misstänkt för brott, säger åklagare Karolina Wieslander.

Det är inte i min förundersökning, men jag vet att hon inte är misstänkt. Hon är hörd som annan person än misstänkt.

Wieslander säger vidare till SR Ekot att den ena av kvinnorna är misstänkt på sannolika skäl, medan den andra är skäligen misstänkt.

De tre kvinnorna och deras totalt sex barn som landade på Arlanda vid 17-tiden har suttit fängslade i fånglägret Roj, som kontrolleras av det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien.

UD bistod med en "planerad transport" efter det att kvinnorna hade utvisats.

Annons

Annons

En säkerhetsrisk

Det kurdiska självstyret aviserade i början av sommaren att det inte fanns tillräckligt med bevis för att ställa kvinnorna inför rätta.

De här kvinnorna har varit med i IS, och vi sade för några månader sedan att de som vi inte kan eller har resurser att ställa inför rätta kommer att utvisas på livstid, för de utgör en säkerhetsrisk, sade Shiyar Ali, representant i Norden för det kurdiska självstyret, till TT i söndags.
Bara att de har varit med i en terrororganisation är skrämmande med tanke på vad IS har begått, sade han.

Eftersom kvinnorna utvisas har Sverige en skyldighet att ta emot dem som svenska medborgare.

På Arlanda möttes kvinnorna och barnen av polis och socialtjänst. De transporterades i en abonnerad buss till väntande Säpobilar.

Har omhändertagits

Socialtjänsten har omhändertagit kvinnornas samtliga barn, uppger Centrum för våldsbejakande extremisms (CVE) chef Jonas Trolle till SVT Nyheter.

De här barnen är precis som vid tidigare tillfällen omhändertagna av socialtjänsten, säger Trolle till tv-kanalen.

Utrikesminister Ann Linde betonade under måndagen att Sverige inte, till skillnad från andra länder, på eget initiativ har tagit hem medborgare som var med terrorgruppen IS i Syrien.

Vi har inte repatrierat kvinnorna, sade Linde till TT.
Kvinnor och män som har utsatt sina barn för den här förfärliga situationen ska själv ta ansvar för det. Men däremot är det en annan sak när det kurdiska självstyret beslutar sig för att utvisa kvinnorna. Då har vi ett ansvar precis som alla andra att ta emot våra medborgare.

Enligt Linde finns åtta kvinnor och 16 barn kvar i fånglägren och kan komma att utvisas till Sverige.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!