A-
A+

Anklagelsen spökar inför Ronaldos återkomst

Cristiano Ronaldo i Manchester United-tröjan när det senast begav sig, 2009. Inför storstjärnans återkomst tolv år senare är dock inte alla klubbens supportrar lika glada. Detta på grund av den våldtäkt som superstjärnan anklagades för. Arkivbild.
Cristiano Ronaldo i Manchester United-tröjan när det senast begav sig, 2009. Inför storstjärnans återkomst tolv år senare är dock inte alla klubbens supportrar lika glada. Detta på grund av den våldtäkt som superstjärnan anklagades för. Arkivbild.
FotbollTT

En av tidernas bästa fotbollsspelare har återvänt till klubben där han växte ut till en superstjärna.

Men Cristiano Ronaldos återkomst väcker inte odelad glädje bland Manchester United-supportrarna inför nydebuten mot Newcastle på lördag.

Anledningen är den våldtäkt som 36-åringen anklagades för.

Annons

Annons

"Med ett par dagars perspektiv till att den här spelaren nu alltså gått tillbaka till klubben jag följt sedan jag var 9–10 år gammal, och som på många sätt varit mitt komplicerade happy place i tillvaron när jag haft mycket ångest, ska jag försöka säga något personligt: Kan jag glädjas åt United den här säsongen? Kan jag glädjas om Ronaldo gör mål? Nej. Jag kan nog inte det. Det är nog över för mig nu."

Orden kommer från författaren och Manchester United-supportern Fredrik Backman ("En man som heter Ove"), som i en lång utläggning på Twitter nyligen redogjorde för hur han ser på att Cristiano Ronaldo återigen kommer att bära Unitedtröjan.

Han är inte ensam.

"Romantiken kring Cristiano Ronaldos återkomst är tom och obekväm", skriver en supportergrupp till klubben på sin webbplats.

I sociala medier var det inte en allenarådande glädje bland Manchester United-fans världen över, när klubben den 27 augusti meddelade att den portugisiske superstjärnan värvas från Juventus, och därmed återvänder till den röda delen av textilstaden i nordvästra England.

Betalade 2,7 miljoner kronor

Det var där, 2003–2009, som Cristiano Ronaldo växte från superlöfte till superstjärna, förde klubben till tre Premier League-titlar och en Champions League-dito samt vann sin första Ballon d'Or.

Men det var det som hände 2009 – samma sommar som Ronaldo såldes till Real Madrid för motsvarande nästan en miljard kronor – som gör att många supportrar inte kommer kunna jubla när spelaren, som åter bär den mytomspunna sjuan på ryggen, gör sitt första Manchester United-mål på 12 år. Kanske redan i lördagens hemmamöte med Newcastle.

Det är det som gör att många ställer sig frågan hur mycket en supporter är beredd att blunda för när det kommer till favoritlaget.

2017 publicerade den tyska tidningen Der Spiegel ett stort avslöjande med dokument och uppgifter gällande anklagelserna att Cristiano Ronaldos skulle ha våldtagit en kvinna i Las Vegas i juni 2009. I januari 2010 skulle sedan Ronaldo, efter en förlikning mellan parterna, ha betalat kvinnan motsvarande cirka 2,7 miljoner kronor för att dra tillbaka sina anklagelser och därefter vara belagd med tystnad.

Annons

Annons

Kräver stort skadestånd

2018 trädde kvinnan fram med namn och bild i Der Spiegel och Las Vegas-polisen öppnade våldtäktsutredningen på nytt. Cristiano Ronaldo har hela tiden hävdat att han och kvinnan hade sex helt frivilligt. Der Speigel publicerade dock dokument där Ronaldo påstås erkänna att kvinnan sade ifrån. I juli 2019 meddelade åklagarmyndigheten i Clark County, Nevada, att anklagelserna mot Ronaldo "inte gick att bevisa bortom allt tvivel", och man väckte inget åtal.

Våldtäktsanklagelserna är nedlagda, men ett civilrättsmål i den federala domstolen är alltjämt pågående. Kvinnan menar att hon inte var mentalt tillräknelig när hon skrev på tystnadsavtalet 2010 och enligt rapporter kräver hon motsvarande runt 700 miljoner kronor i skadestånd. Det är ännu inte bestämt när parterna ska mötas, skriver FourFourTwo.

"Fantastisk människa"

Under tiden kommer Cristiano Ronaldo, som vanligt, att fortsätta spela fotboll, vilket han har gjort med stor framgång de senaste åren. Nyligen blev han tidernas främsta målskytt i landslagssammanhang på herrsidan. När han blev klar för återkomsten till Manchester United sade gamla lagkamraten och nuvarande tränaren Ole Gunnar Solskjær enligt The Guardian:

Han är en fantastisk spelare och en fantastisk människa.

Ett uttalande som inte direkt gjorde det lättare för de redan kritiska Manchester United-supportrarna att acceptera övergången.

"Jag läste de stora redogörelserna för den juridiska processen igen i helgen. Blev Ronaldo dömd? Nej. Ska fotbollen döma där domstolen inte gjort det? Jag vet inte. Hur ska rättssäkerheten se ut? Jag önskar jag kunde svara. Men för mig är det för många saker som är åt helvete här."

Orden är på nytt Fredrik Backmans från Twitter.

Cristiano Ronaldo kommer att fortsätta spela fotboll och göra mål, och publiken kommer att jubla.

Men inte alla.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!