Anklagelser om övergrepp mot 95 000 scouter

Omkring 95 000 före detta scouter säger sig ha utsatts för sexuella övergrepp. Arkivbild.
Omkring 95 000 före detta scouter säger sig ha utsatts för sexuella övergrepp. Arkivbild.
USATT-AFP

Ett av de mest omfattande rättsfallen i USA som rör sexuellt utnyttjande tar ett steg närmare en juridisk lösning, sedan en masstämning riktas mot pojkscouternas organisation.

Annons

Annons

Omkring 95 000 personer kräver skadestånd för att ha utsatts för sexuella övergrepp inom den amerikanska scoutorganisationen Boy Scouts of America (BSA).

Anklagelserna sträcker sig över flera decennier och deadline för den som ville lämna in ett skadeståndsanspråk var klockan 17 på måndagskvällen lokal tid.

"Största skandalen"

Det här är överlägset den största skandalen som rör sexuella övergrepp i USA, säger Paul Moses, en av de advokater som företräder alla de tusentals målsägande.

Scoutorganisationen BSA säger att den är "förkrossad" över uppgifterna, och man har bett offren om ursäkt. Organisationen har också hyllat dem som vågat berätta om övergreppen och kallat dem "modiga".

"Vi har medvetet utvecklat en öppen och tillgänglig process för att nå ut till offer, för att hjälpa dem att ta nödvändiga steg för att få kompensation" skrev organisationen nyligen i ett uttalande, enligt BBC.

Annons

Annons

Begär konkurs

BSA grundades 1910 och har 2,2 miljoner medlemmar mellan fem och 21 år. Organisationen ansökte om konkurs i februari, efter att ha fått hundratals stämningar om sexuella övergrepp emot sig över hela landet.

Anledningen till konkursansökan är att organisationen ska kunna frigöra och säkerställa en fond för att ekonomiskt ersätta offer. Förhandlingar inleds nu mellan parterna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons