A-
A+

Anmälan: Tre döda i cellgiftskomplikationer

Skånes universitetssjukhus har gjort en anmälan enligt lex Maria sedan tre patienter avlidit i samband med cellgiftskomplikationer. Arkivbild.
Skånes universitetssjukhus har gjort en anmälan enligt lex Maria sedan tre patienter avlidit i samband med cellgiftskomplikationer. Arkivbild.
SjukvårdTT

Tre cancerpatienter på Skånes universitetssjukhus har avlidit efter svåra komplikationer i samband med cellgiftsbehandling. Sjukhuset anmäler sig självt enligt lex Maria.

Annons

Annons

Två av patienterna var kvinnor som fick cellgiftet capecitabin. Någon vecka efter påbörjad behandling drabbades de av omfattande symptom i mage och tarm. Intensiv behandling sattes in, men i båda fallen slutade det med döden.

Det har senare visat sig att de hade en genetiskt nedsatt förmåga att bryta ner just denna typ av cellgift. Detta hade kunnat upptäckas om de genomgått en genetisk testning före behandlingen, något som sjukhuset nu infört som rutin.

"Efter Läkemedelsverkets rekommendationer 2020 utreddes införandet av genetisk testning i Skåne, men det hann tyvärr inte införas så att de här tragiska fallen kunde undvikas. Jag beklagar detta, säger verksamhetschef Silke Engelholm i ett pressmeddelande från sjukhuset.

Det tredje anmälda fallet gäller en man som fick bröstsmärtor i samband med behandling med capecitabin. Han fick rådet att avbryta behandlingen, men då smärtorna avtog återupptogs den efter kontakt med sjukhus. Han blev senare återigen svårt sjuk och avled i hemmet. Händelsen anmäls eftersom behandlingen inte borde ha återupptagits utan utredning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.