Ann Linde skeptisk till diplomatigranskning

Den svenska journalisten Dawit Isaak som är fängslad Eritrea sedan 2001. Arkivbild.
Den svenska journalisten Dawit Isaak som är fängslad Eritrea sedan 2001. Arkivbild.
InrikesTT

Det kommer inte att gagna Dawit Isaaks eller Gui Minhais situation, säger utrikesminister Ann Linde om den granskning av UD:s tysta diplomati som riksdagen vill se.

Annons

Annons

Annons

Annons

För en vecka sedan kom beskedet att samtliga riksdagspartier ställer sig bakom en oberoende granskning av Sveriges så kallade tysta diplomati. Fängslade Gui Minhai i Kina och Dawit Isaak i Eritrea är utgångspunkt för den oberoende granskningen. Ann Linde säger nu i en intervju med Ekot i Sveriges Radio att granskningen inte kommer att vara till nytta för de fängslade svenskarna.

Det här är ju riksdagen som har beslutat så det får stå för dem, säger Ann Linde till radion.

Ann Linde håller inte med i beskrivningen om att utrikesdepartementets agerande i de två fallen kan kallas för "tyst".

Det är ju en felaktig beskrivning av hur vi arbetar. I inget av de här högprofilerade fallen har vi varit särskilt tysta. Tvärtom har vi varit ganska högljudda, säger hon.

Ann Linde får också frågan om fallet med den dödsdömde svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali. Han dömdes till döden i Iran 2017 och har sedan dess suttit fängslad i landet.

Jag vill inte gå in på några som helst detaljer i det fallet. Jag tror inte att det skulle hjälpa Djalali, säger hon till SR.

Riksdagen fattar beslut om granskningen i mitten av januari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons