Ann Linde vill medla i Belarus

Den 1 januari 2021 tar Ann Linde (S) över som ordförande för OSSE. Arkivbild.
Den 1 januari 2021 tar Ann Linde (S) över som ordförande för OSSE. Arkivbild.
BelarusTT

Nuvarande ordförande i OSSE vill tillsammans med Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) besöka Belarus för att medla mellan regimen och oppositionen.

Annons

Annons

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har officiellt erbjudit sig att besöka Belarus. Det är nuvarande ordförande, Albaniens premiär-, Europa- och utrikesminister Edi Rama samt blivande ordförande Ann Linde som erbjudit sina medlingstjänster.

Det är osäkert om regeringen eller president Aleksandr Lukasjenko kommer ta emot oss. Lukasjenko har sagt att han inte är intresserad av utländsk medling, medan oppositionen har sagt att den är det, säger Ann Linde till TT.

Aktiv medlem

Utrikesministern tror att OSSE har särskilt goda förutsättningar att hjälpa till i samtal mellan regimen och oppositionen, inte minst eftersom Belarus är aktiv medlem i organisationen.

Regeringen och Lukasjenko har sett, under gårdagen och dagen, hur massiva de folkliga protesterna är. Vid Lukasjenkos besök vid en fabrik i dag (måndag) fick han möta den vrede som folket har gett uttryck för. Det betyder att det är möjligt att de inser, från regimens sida, att de behöver göra förändringar och det kan vara med hjälp av en organisation som OSSE.

Om regimen i Belarus avvisar erbjudandet kommer OSSE fortsätta försöka stödja civilsamhället och oppositionen, säger Linde.

Vi kommer försöka förmå Belarus att se hur läget ser ut, understryka att är man medlem i OSSE så måste man följa OSSE:s principer.

Annons

Annons

Kan gå åt fel håll

Från OSSE:s sida vill man försöka undvika att läget i Belarus förvärras. Ann Linde understryker att utvecklingen kan gå väldigt fort åt fel håll.

Det finns fortfarande risker att situationen i Belarus kommer destabiliseras, risk för nya våldsamheter och det går inte att utesluta ett scenario där Ryssland är mer aktivt och försöker påverka vad som händer.

OSSE hoppas på ett svar från Belarus redan på tisdagen, i så fall kan ett möte ske på en gång.

Vi är beredda att ställa oss till förfogande, säger Linde.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons