A-
A+

Annie Lööf: "Det påverkar mig på djupet"

Annie Lööf (C) valde att fortsätta valrörelsen, trots det misstänkta dödshotet i Visby. 'Det är viktigare nu än nånsin', säger hon. På fredagen höll Lööf en pressträff i Göteborg.
Annie Lööf (C) valde att fortsätta valrörelsen, trots det misstänkta dödshotet i Visby. "Det är viktigare nu än nånsin", säger hon. På fredagen höll Lööf en pressträff i Göteborg.
PolitikTT

Centerledaren Annie Lööf har inte varit oberörd av insikten om att ett dödligt attentat misstänks ha planerats mot henne i Almedalen.

Det påverkar mig på djupet, särskilt nu när det blivit offentligt, säger Annie Lööf vid en pressträff i Göteborg.

Annons

Annons

Centern hade kallat till pressträff om sitt klimatprogram under Frihamnsdagarna, en göteborgsk variant av Almedalen eller Järvaveckan. Men det lilla tältet, i en rad bland andra partiers tält, blev fullsatt av journalister som ville prata med Annie Lööf om att hon misstänks ha varit måltavla för en mordplan i Almedalen.

Jag har vetat det under en längre tid, så klart. Jag har också genomfört ett målsägandeförhör, som man gör i en förundersökning, och tilldelats ett målsägandebiträde. Så nu har förundersökningen sin gilla gång, säger Annie Lööf.
Det är klart att det omskakande. Det är fruktansvärda besked att ta del av, inte minst som privatperson och mamma. Tankarna går direkt till ens barn och familjen.

Trots det som hänt har Annie Lööf genomfört sin valkampanj nästan som planerat, men med vissa justeringar.

Jag har valt att fortsätta valrörelsen och genomföra de planerade aktiviteter vi haft, med debatter, utfrågningar och resor. Det är viktigare nu än någonsin, framhåller Lööf.

Fått värme och kärlek

Åklagarens offentliggörande av attentatsmisstankarna rörde upp känslor hos Centerledaren.

Samtidigt har jag det senaste dygnet känt värme och kärlek från väldigt många runt om i landet, säger Annie Lööf.

Hon har fått stöttande sms från alla partiledare i riksdagen.

Det är också en styrka, tycker jag, att vi har en förmåga att se bortom värderingar och sakpolitik och kan stötta varandra i såna här situationer, framhåller Annie Lööf.

Nyheten om det misstänka hotet mot Lööf har lett till en diskussion om tonen i den politiska debatten, och hur den kan påverka särskilt ensamma, potentiella våldsverkare.

Annons

Annons

Vill inte koppla till tonen

I det sammanhanget sade Jimmie Åkesson, partiledare i Sverigedemokraterna, på fredagen att "är det någon som har haft ett högt tonläge i debatten så är det Annie Lööf".

Jag vill vara ganska försiktig med att koppla ihop tonläget och min inställning till SD med den förundersökning som nu pågår, säger Annie Lööf.
Men generellt är det ju så att hatet och hoten kommer ju väldigt mycket från extremhögern, i Sverige. Där har vi alla politiska ledare, även Jimmie Åkesson, ett ansvar att hålla rent, säger Annie Lööf.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.