A-
A+

Ännu är det full fart på bostadsmarknaden

Drömmen om en villa lever än. Arkivbild.
Drömmen om en villa lever än. Arkivbild.
EkonomiTT

Höga priser och många som byter bostad – det är full fart på bostadsmarknaden. Men smålägenheterna är mer svårsålda, enligt Hemnet och Fastighetsbyrån.

Annons

Annons

Hemnet såg att aktiviteten på bostadsmarknaden ökade rejält under pandemin. Folk bytte bostäder – gärna till större och utanför storstäderna.

Det har fortsatt under hösten. Vi ser en aktivitet som är ovanligt hög, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Pandemin och hemmasittandet gjorde att svensken blev allt mer bostadsintresserad. Många upptäckte att de behöver ett extra rum att jobba i, och det ser ut att hålla i sig.

Många ville ha större bostäder och fritidshus, säger han.

Ett extra rum

Fastighetsbyråns senaste mäklarpanel, där 426 mäklare har svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden, visar samma sak.

En bit in i pandemin blev trenden tydligare och tydligare. Folk ville ha större bostäder, och utanför städerna, säger Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån.

Samtidigt blev efterfrågan på små lägenheter mindre. Amorteringskrav och andra hinder gör att unga inte kan köpa, och dessutom gjorde hemarbetet att ettan i många fall kändes för trång.

De par som är etablerade på marknaden och bor i en etta eller tvåa känner nog att lägenheten blir väldigt liten, säger han.

Det håller i sig även nu i oktober, enligt de mäklare som ingår i mäklarpanelen. Priserna på större bostäder har stigit rejält under året, men smålägenheterna har inte ökat lika mycket, förklarar han.

Annons

Annons

Säljarna tappar greppet

Nu är dock prisökningen på större lägenheter inte lika stark längre.

Mäklarpanelen har frågat för vilka, köparna eller säljarna, som bostadsmarknaden är mest fördelaktig just nu. På en skala mellan noll och tio, där noll är köparnas marknad och tio är säljarnas marknad ligger snittet i oktober på 6,5. I augusti låg det högre, alltså mer mot säljarnas marknad.

Det har varit säljarnas marknad, och det är det fortfarande, men säljarnas övertag minskar lite, säger Johan Engström.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.