A-
A+

Ännu en domstol godkänner Encro-bevis

Södertörns tingsrätt godkänner bevisningen. Arkivbild.
Södertörns tingsrätt godkänner bevisningen. Arkivbild.
BrottTT

Södertörns tingsrätt kommer inte att sätta stopp för den Encrochat-bevisning som åklagarna åberopar i det stora målet med koppling till flera kriminella nätverk i Stockholmsområdet.

Huvudförhandlingen inleds nästa vecka.

Annons

Annons

Den senaste tiden har flera försvarsadvokater ifrågasatt den bevisning som inhämtats från Encrochat, och hävdat att den strider mot svensk lag. Bland annat försökte flera av de åtalade i ett mål kopplat till gängkriminalitet i Göteborg genom sina ombud få rätten att underkänna bevisningen, men Göteborgs tingsrätt har slagit fast att den får användas. Under tisdagen kom även Norrköpings tingsrätt med beskedet att Encro-chattar tillåts i en kommande gängmordsrättegång.

30 åtalade

Förra veckan åtalades 30 personer, varav flera med koppling till det kriminella Vårbynätverket, för omfattande och grov brottslighet. Även i detta mål har alltså försvarsadvokater begärt att tingsrätten ska underkänna Encro-bevisningen, som ligger till grund för stora delar av utredningen.

Men under onsdagen meddelade även Södertörns tingsrätt, som handlägger Vårbymålet, att Encrobevisningen ska tillåtas.

Annons

Annons

Tillåts som bevisning

Enligt tingsrätten har det inte framkommit något som talar för att materialet tillförts utredningen i strid med gällande lag och internationella överenskommelser, vilket advokaterna gjort gällande.

"Tingsrätten anser inte heller att det som förts fram om materialets uppkomstsätt eller övriga argument som försvararna gjort gällande medför att bevisningen ska avvisas", skriver rätten i ett pressmeddelande.

"Vårt beslut innebär att åklagaren tillåts lägga fram materialet som bevisning i målet. Det blir sedan upp till tingsrätten att bedöma vilket värde bevisningen får", säger rådmannen Kian Amraée, en av två juristdomare i målet, i pressmeddelandet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!