Antalet smittade ökar i Skåne

Alf Jönsson, regiondirektör, och Eva Melander, smittskyddsläkare.
Alf Jönsson, regiondirektör, och Eva Melander, smittskyddsläkare.
CoronavirusetTT

Efter sommaren kommer nu signaler om att antalet smittade med covid-19 ökar i Skåne. I genomsnitt blir 45 personer smittade varje dag.

Det var inte fullständigt oväntat – när skolor och arbetsplatser drar igång ser vi fler fall, säger Skånes smittskyddsläkare Eva Melander till TT.

Annons

Annons

Under pandemin har Stockholmsregionen varit i fokus under våren, men nu efter sommaren ser antalet konstaterat smittade ut att öka i bland annat Skåne.

Jämfört med Mellansverige och norra Sverige förefaller Skåne och kringliggande län nu se en ökning av antalet fall, medan man inte ser samma situation i Stockholm, säger Eva Melander och fortsätter:
En förklaring skulle kunna vara immuniteten i befolkningen. Att man i Stockholm där man drabbats har ett immunförsvar, medan vi inte har varit lika exponerade här nere.

Få äldre smittade

I genomsnitt blir 45 personer smittade varje dag. Under vecka 37 har nära 7 800 personer provtagits, enligt Region Skånes senaste siffror.

Vi är nu uppe i en nivå på cirka 4 procent (smittade) just nu.

Majoriteten av de smittade i Skåne har smittats inom landets gränser, enligt Skånes smittskyddsläkare som säger att de som konstaterats vara smittade på senare tid främst är personer under 50 år.

Enligt de senaste uppgifterna är dessutom bara ett skånskt äldreboende drabbat av smitta just nu, säger hon.

Det som är väldigt positivt är att den äldsta ålderskategorin 70 år och äldre - det har hållit sig lugnt under sommaren med ental fall. Vi har sett några äldreboenden som haft problem med smitta, men det har hållit sig på låg nivå.

Annons

Annons

Skalar ner iva-vården

Trots att antalet smittade ökar i regionen väljer man nu att dra ner på antalet intensivvårdsplatser, rapporterar P4 Malmöhus. Enligt tisdagens statistik får tre patienter intensivvård i regionen, men skulle antalet öka kan man öppna upp fler platser igen inom loppet av några dagar.

Då är vi snabbt på tårna och kommer att kunna växla upp vår verksamhet, säger regiondirektör Alf Jönsson till radiokanalen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons