A-
A+

Anti-kärnkraftsgrupp formeras i EU

Österrikes klimat- och energiminister Leonore Gewessler. Arkivfoto.
Österrikes klimat- och energiminister Leonore Gewessler. Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

Hållbar kärnkraft eller inte? Striden hettas nu upp i EU där både anhängare och motståndare formerar sig inför kommande förslag från EU-kommissionen.

Annons

Annons

Tyskland, Danmark, Österrike, Portugal och Luxemburg har nu gått ihop för att stoppa kärnkraften från att klassificeras som klimatmässigt hållbar i EU.

"Kärnkraften är inte förenlig med principen i EU:s taxonomi om att inte medföra betydande skador", heter det i ett gemensamt uttalande från de fem länderna, rapporterar nyhetssajten Euractiv.

Vi har många bevis på hur farlig kärnkraften kan vara, sade Österrikes klimat- och energiminister Leonore Gewessler vid ett framträdande under den pågående klimatkonferensen i Glasgow.

Kvintettens uttalande kommer som ett svar på att tio andra EU-länder, med Frankrike i spetsen, i stället trycker på för det motsatta och vill få kärnkraften klassad som hållbar.

Sverige har än så länge valt att stå utanför båda påtryckningsgrupperna. En majoritet i EU-nämnden vill att Sverige driver på för att kärnkraften ska ses som hållbar, medan regeringen anser att en sådan majoritet inte finns i riksdagen som helhet.

EU-kommissionen väntas inom kort komma med sitt förslag om hur kärnkraft och även naturgas ska klassificeras i sin så kallade taxonomi för hållbar finansiering.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.