A-
A+

Antibiotika ökar risken för tarmcancer

Oral användning av antibiotika ökar risken för tjocktarmscancer, enligt en ny studie från Umeå universitet. Arkivbild.
Oral användning av antibiotika ökar risken för tjocktarmscancer, enligt en ny studie från Umeå universitet. Arkivbild.
Hälsa/medicinTT

Att äta antibiotika ökar inte bara risken att utveckla resistens – utan även att få cancer i tjocktarmen. Det visar en ny studie från Umeå universitet.

Orsaken tros vara att läkemedlet påverkar bakteriefloran i tarmen.

Annons

Annons

"Antibiotikabehandling är i många fall nödvändig och räddar liv, men vid mindre allvarliga åkommor som kan förväntas läka ut ändå bör man vara försiktig. Framförallt för att förhindra att bakterier utvecklar resistens men också, som denna studie visar, för att antibiotika kan öka risken för framtida tjocktarmscancer", säger Sophia Harlid, cancerforskare vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Forskarna har studerat 40 000 cancerfall. Studien visar att personer som använt antibiotika under totalt mer än sex månader löper 17 procents större risk att få högersidig tjocktarmscancer, jämfört med personer som inte fått antibiotika alls.

"Det finns absolut ingen anledning till oro bara för att man har ätit antibiotika. Riskökningen är måttlig och den absoluta risken för individen påverkas ganska lite", klargör Sophia Harlid.

Den förhöjda risken upptäcktes mellan fem och tio år efter användningen av läkemedlet. Även marginell användning påvisade en riskökning, om än i lägre grad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!