A-
A+

Apelsinmagnat kan stämmas på miljardbelopp

Solskenets Florida, där apelsinen blivit en symbol för den amerikanska delstaten, slogs ut från sin ledarposition på apelsinjuicemarknaden. Arkivbild.
Solskenets Florida, där apelsinen blivit en symbol för den amerikanska delstaten, slogs ut från sin ledarposition på apelsinjuicemarknaden. Arkivbild.
BrasilienTT

Den brasilianska juicebaronen José Luis Cutrale – en av världens rikaste affärsmän – riskerar att pressas på ett saftigt skadestånd på över tre miljarder kronor. I mitten på augusti avgör en brittisk domstol om han ska ställas inför rätta för att ha orsakat skador för tusentals brasilianska apelsinodlare genom kartellbildning.

Annons

Annons

Det är inte omöjligt att apelsinjuicen du dricker på morgonen kommer från Cutrales apelsinimperium. Större delen av all apelsinjuice som dricks i Sverige kommer nämligen från Brasilien, enligt branschorganisationen Svenska juiceföreningen.

Och kanske kommer det som en överraskning att det mesta av det vi häller i oss kommer hit i form av en fryst och pastöriserad apelsinsmet. På plats i Sverige måste den sedan tillföras både vatten, smakämnen och fruktkött innan den är färdig att serveras på våra frukostbord.

Just Cutrale kom in på den svenska marknaden redan för drygt femtio år sedan genom Arla och Skånemejerierna.

Tidigare var det Florida som var dominerande på marknaden, men på 1970-talet gick brasilianerna in och pressade priserna i syfte att bli världsledande. Försöket lyckades och i dag kommer större delen av all apelsinjuice från Brasilien. Störst är Cutrale som står för nära en tredjedel av marknaden, enligt rapporten "Squeezed – behind the scenes of the juice industry" som människorättsorganisationen Christian Initiative Romero gjorde 2018.

Gula drakens sjukdom

Till saken hör också en rad för Floridaodlarna olyckliga omständigheter. I slutet på 1960-talet drabbades solskensstaten av frost och dåliga skördar som tvingade odlarna att höja priserna rejält, skriver CNBC. Dessutom drabbades Florida av en citrussjukdom som kom från Kina och därför i folkmun gick under namnet Den gula drakens sjukdom.

I samma veva kom så den brasilianska lågprisjuicen in i bilden och Florida slogs ut som världsledande på marknaden.

Annons

Annons

Vill ha upprättelse

Fruktimperiets okrönte kung kan nu vara hotad av åtal, då över 1 500 brasilianska apelsinodlare gått samman och genom advokatbyrån PGMBM stämt Cutrale. Han anklagas för att ha dumpat priserna på de brasilianska apelsinodlarnas bekostnad genom att ha bildat en apelsinkartell ihop med sina konkurrenter. Apelsinodlarna och deras advokat Pedro Martins anser att eftersom Cutrale sedan 2006 bor i London och företaget har adress på Park Lane ska även tvisten avgöras i Storbritannien.

"Syftet med vår begäran är att de som har drabbats ska få upprättelse. Gränser ska inte kunna skydda José Luis Cutrale och hans företag från påföljder, och vi är optimistiska när det gäller vår möjlighet att nå framgång i de engelska domstolarna", uppger advokaten Pedro Martins enligt juristnyhetssajten Law360.

Skördar ruttnade bort

Fallet befinner sig i motsvarande tingsrätten, den första instansen för civilrättsliga mål, som ska ta ställning till om Cutrale ska ställas inför rätta eller inte. Apelsinodlarnas advokatbyrå yrkar på ett skadestånd på mer än tre miljarder kronor. Apelsinodlarna hävdar att de förlorat miljontals kronor genom ojusta affärsmetoder som gått ut på att införa inköpsstopp mitt under pågående skörd. Delar av skördarna ruttnade bort och de apelsinodlare som hade färska apelsiner kvar att sälja gjorde det då i sin stora desperation till vilket pris som helst.

Cutrale har å sin sida via sina ombud hävdat att fallet hör hemma i en brasiliansk domstol, med argumentet att den huvudsakliga delen av affärsverksamheten styrs från Brasilien och inte England.

2018 avslutades en tvist mellan Cutrale och flera andra företag och det brasilianska konkurrensverket Cade (Conselho administrativo de defesa econômica). Det slogs fast att företagen hade använt sig av otillåtna affärsmetoder mellan 1999 och 2006 och de tvingades betala ett skadestånd på sammanlagt 301 miljoner reais, cirka 512 miljoner kronor i dagens penningvärde. De fick också förbinda sig att sluta använda sig av sina tidigare konkurrenshämmande affärsmetoder.

David mot Goliat

Parallellt med denna drevs de brasilianska apelsinodlarnas egen process i Brasilien Den segslitna tvisten är en Davids kamp mot Goliat – som fortfarande inte är avgjord. Striden har pågått ända sedan 2007 utan att leda någon vart.

Därför sätter nu 1 525 brasilianska apelsinodlare sitt hopp till den brittiska rättvisan. I mitten av augusti väntas domstolen i London avgöra om den ska ta upp fallet eller inte.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!