A-
A+

Appelquist slutar på "Svenska nyheter"

Kristoffer Ahonen Appelquist har gjort sitt på 'Svenska nyheter'. Arkivbild.
Kristoffer Ahonen Appelquist har gjort sitt på "Svenska nyheter". Arkivbild.
TvTT

Kristoffer Ahonen Appelquist slutar som programledare för SVT:s satirprogram "Svenska nyheter". Det skriver han själv i ett Instagraminlägg.

Annons

Annons

"Jag älskar mitt jobb och det var inte ett lätt beslut att tacka nej till ytterligare en säsong, men det har jag gjort nu. Jag kommer att sakna min kloka, smarta och roliga redaktion. Det jag inte kommer att sakna är den eviga stressen över att få ihop fredagens program", skriver han.

SVT:s programdirektör Jan Helin säger till TT att man hade velat ha kvar Appelquist som programledare.

Han har gjort ett fantastiskt jobb och vi är jätteglada för det. Han har tagit programmet och fört det ännu mer mot satir. Nu säger han att han vill känna sig friare att göra annat. Jag beklagar det, vi hade velat ha kvar honom längre, men jag förstår också hans perspektiv.

Appelquist tillträdde som programledare inför höstsäsongen 2019 och tog då över efter Jesper Rönndahl som hade lett programmet från start. Under hans tid vid rodret har programmet bland annat kritiserats för transfobi och hamnat i bråk med Turkiet efter ett satirinslag om landets president Recep Tayyip Erdogan.

Arbetet med att hitta en efterträdare till Kristoffer Ahonen Appelquist pågår just nu, säger Jan Helin.

Vi söker med ljus och lykta. Det är ett tufft jobb, det här är satir på riktigt och vi har ett program som ibland väcker internationell uppmärksamhet. Det är det satir gör när det är riktigt bra. Vi hoppas kunna landa någon ny så att vi kan köra i gång igen efter årsskiftet som planerat, men jag vågar inte lova något.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.