A-
A+

"Äpplet" har lämnat rullstolen – hoppas på OS

Mikael Appelgren har fortfarande hopp om att kunna spela OS. Arkivbild.
Mikael Appelgren har fortfarande hopp om att kunna spela OS. Arkivbild.
HandbollTT

OS-hoppet lever, men det har varit en tuff vinter för Mikael Appelgren. När det var som värst satt han i rullstol och befarade att karriären kunde vara över.

Jag tänkte: Hur ska jag kunna ta mig härifrån till att spela handboll? Det kändes väldigt långt bort då, säger "Äpplet".

Annons

Annons

Det har snart gått ett halvår sedan Mikael Appelgren slet av en sena i ena axeln på träning med Rhein-Neckar Löwen. Operation och lång frånvaro väntade och den svenske landslagsmålvakten passade därför på att i december också göra ett ingrepp i ett broskskadat knä som hade stört honom i tre år.

Rehabiliteringen har inte varit en dans på rosor.

Jag har varit i djupare dalar, när man kanske har haft tanken att man inte ska spela handboll igen, säger han till TT.
Jag åkte runt i rullstol i december, har man opererat både axeln och knät blir det en utmaning att hoppa på kryckor. Just då kändes det väldigt tungt.

Till att börja med var stegen tillbaka små, men ändå viktiga för det mentala välbefinnandet.

Det vände när man började känna att man kommer tillbaka till en vardaglig styrka. När man känner att man faktiskt kan gå, eller lyfta ett glas upp till hyllan från diskmaskinen, säger Appelgren.

Hoppas på spel i juni

Nu börjar han se ljuset i tunneln, en återkomst till handbollsplanen känns allt närmare. I maj hoppas Appelgren kunna träna igen för att i juni kunna spela under avslutningen av Bundesliga.

Och i juli väntar OS i Tokyo för Sverige – och i bästa fall Mikael Appelgren.

Det är såklart väldigt motiverande och en väldigt stark morot under rehabiliteringen. Samtidigt är det tufft att slå sig in i svenska handbollslandslaget just nu, säger han.

Tidigare har Appelgren delat broderligt på målvaktsjobbet i landslaget med Andreas Palicka, som nu i stället har varit förstemålvakt med Mikael Aggefors som backup och avlastning.

TT: Känns det som att tidsplanen måste hålla för att OS ska bli aktuellt?

Ja, nu är det ungefär ett år sedan jag spelade min senaste tävlingsmatch. Sedan ska man hitta form. Det blir viktigt för mig att komma i gång i maj, gå fullt i träning och känna att man bygger upp sig – både muskulärt men också mentalt och med kognitiva saker som reflexer. Jag vill ju kunna prestera på topp när jag är med i landslaget.

Ända sedan i november har han varit hemma i Sverige, växlat mellan Göteborg och Uddevalla, men den 28 mars reser Appelgren förhoppningsvis tillbaka till Tyskland igen.

Men nu fick jag höra av klubben att jag måste sitta i karantän i 14 dagar, oavsett om jag har testat negativt eller inte. I så fall tappar jag 14 dagar rehab, säger han.

Annons

Annons

"Identitetskris"

Samtidigt längtar han efter att ta nästa steg närmare comebacken.

Det blir lite av en identitetskris. Man är van vid det vardagliga när man åker till träningshallen, umgås med laget, är ute och reser och spelar matcher. Man presterar på planen och får kickar där, säger bohuslänningen.
Att nu i stället sitta hemma, titta på tv, inte kunna träna eller ens ta ut sin frustration med att gå till gymmet och köra ett hårt pass. Det har varit en utmaning men också gett mycket, man lär sig mycket om sig själv.

En del av det där tv-tittandet har i alla fall varit ganska angenämt. Appelgren är imponerad av landslagets succéinsatser med VM-silver och säkrad OS-plats under nye förbundskaptenen Glenn Solberg.

Det är ju fantastiskt hur man har fått ihop laget och spelidén. Och det är otroligt motiverande att försöka få vara en del av det.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!