Arbetslösheten ligger fortsatt still

Trots hög arbetslöshet så finns det gott om jobb i många branscher. Passa på att byt, uppmanar Arbetsförmedlingen. Arkivbild.
Trots hög arbetslöshet så finns det gott om jobb i många branscher. Passa på att byt, uppmanar Arbetsförmedlingen. Arkivbild.
EkonomiTT

Arbetslösheten låg i förra veckan stilla på 9,0 procent. 1 100 personer varslades om uppsägning.

Annons

Annons

Nästan 9 100 personer skrev under förra veckan in sig som nya arbetslösa på landets arbetsförmedlingar. Men många får också jobb eller börjar studera, så arbetslösheten ligger stilla på 9,0 procent, där den nu legat ett antal veckor. I antal motsvarar den siffran 465 000 personer.

1 099 varslades om uppsägning förra veckan.

Från månadsstatistiken som släpptes tidigare på dagen visas att arbetslösheten har ökat klart mest i Stockholmsområdet och andra storstäder men är högst i Sörmland.

I slutet av september var 464 000 eller 9,0 procent av arbetskraften inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar. Det är en ökning med 111 000 personer eller två procentenheter på ett år.

Län med stor andel tjänstejobb – där krogar, hotell och annan liknande verksamhet har fått klappa igen – har drabbats klart allvarligast av coronakrisen. Det har fått arbetslösheten att öka mest i Stockholms län, plus 2,7 procentenheter på ett år. Tvåa i ökningsligan ligger Uppsala län, plus 2,2 procentenheter, följt av Västra Götaland, plus 2,1 procentenheter.

Högst är arbetslösheten i Södermanlands län, 11,6 procent. Lägst arbetslöshet har norrlandslänen Västerbotten och Norrbotten, 6,7 respektive 6,8 procent.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons