-
+

Arbetslösheten väntas öka något

Fler väljer att studera, men trots det väntas arbetslösheten stiga något under första halvåret 2021. Arkivbild.
Fler väljer att studera, men trots det väntas arbetslösheten stiga något under första halvåret 2021. Arkivbild.
EkonomiTT

Arbetsförmedlingen gör bedömningen att arbetslösheten kommer att stiga med en halv procentenhet under första halvåret av 2021. Detta trots att fler väljer att utbilda sig än förra året.

Annons

Annons

Sista veckan i januari var antalet arbetslösa 460 195 personer, vilket motsvarar en arbetslöshet på 8,8 procent. Det är på ungefär samma nivå som de senaste veckorna.

Arbetslösheten har varit på en relativt stabil nivå efter nyår. Ungefär lika många skriver in sig som lämnar. Fler går också till studier jämfört med tidigare år, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Under vecka 4 skrev 8 390 nya personer in sig som arbetslösa. Av de nya arbetslösa var 2 599 ungdomar i åldern 18–24 år. Arbetslösheten bland ungdomar ligger nu på 11,8 procent.

Något högre arbetslöshet väntas

Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos väntas arbetslösheten stiga med en halv procentenhet under första halvåret 2021.

Vår senaste bedömning är att arbetslösheten kommer klättra svagt uppåt under första halvåret 2021. Det finns en osäkerhet om hur pandemin utvecklas och hur länge det varar.

Dubbelt så många har valt att börja studera i år, jämfört med samma period förra året. I år skrev 8000 personer ut sig för studier och förra året var antalet 4000 personer.

Utökat antal utbildningsplatser och stödåtgärder hjälper till att hålla tillbaka ökningen av arbetslösheten, säger Sandra Offesson.

Annons

Annons

Fler varsel inom hotell-och restaurang

Av de som varslats hittills i år kommer drygt 25 procent från hotell-och restaurangbranschen.

Förra året varslades tre procent ungefär från den sektorn, så det är en stor skillnad, säger Sandra Offesson på Arbetsförmedlingen.

Andelen varsel har också ökat inom handel och industrisektorn. Däremot har andelen varsel minskat inom information och kommunikation.

Totalt sett varslades 3410 personer under januari, vilket ligger på liknande nivå som förra året.

Arbetslöshet jämförelse förra året
Kategori År 2020 (vecka 4) År 2021 (vecka 4)
Arbetslöshet totalt 7,5 procent 8,8 procent
Arbetslöshet ungdomar 9,7 procent 11,8 procent

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss