Ardern bjuder in miljöparti i regeringen

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern samtalar med kollegor efter valet. Arkivbild.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern samtalar med kollegor efter valet. Arkivbild.
Nya ZeelandTT-AFP

Annons

Annons

Gröna partiet kommer att erbjudas plats i Nya Zeelands nya regeringen. Det meddelar premiärminister Jacinda Ardern vars parti Labour vann stort under förra veckans val.

Ardern och hennes Labourpartis seger i valet för en vecka sedan var så pass övertygande att de skulle kunna regera ensamt – det till trots vill man bjuda in det tidigare stödpartiet Gröna partiet.

Under ett uttalande på lördagen sade Jacinda Ardern att partiet kommer att erbjudas två ministerposter för att hjälpa dem att uppnå vad premiärministern ser som "gemensamma mål" mellan Labour och Gröna partiet.

Vi såg i den tidigare regeringen att vi samarbetar väl med Gröna partiet. I frågor som rör miljö och välfärd så håller vi i mångt och mycket med varandra om vad som är bra för nya Zeeland, sade premiärministern i uttalandet.

Uttalandet kom kort efter att Gröna partiet röstat för att godkänna en föreskrift som öppnar för samarbete med Labour.

Labour knep 64 av 120 platser i parlamentet i valet den 17 oktober – en jordskredsseger som av många sågs som ett kvitto på Arderns hantering av pandemin och andra kriser som inträffat under hennes tid vid makten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons