Ardern mot klar seger i "covid-val"

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har miljontals följare i sociala medier och är ett populärt selfie-motiv, här tillsammans med anhängare i Christchurch.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har miljontals följare i sociala medier och är ett populärt selfie-motiv, här tillsammans med anhängare i Christchurch.
Nya ZeelandTT

Hon hävdar seger mot coronaviruset, gör succé i sociala medier och leder rejält i opinionsmätningarna. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern blir med största sannolikhet omvald – medan oppositionen fäktar vilt om fetma och förmögenhetsskatt.

Annons

Annons

Judith Collins har försökt vända trenden för Nationella partiet under de månader hon lett det, men än har det inte skett något större lyft. Arkivbild.
Judith Collins har försökt vända trenden för Nationella partiet under de månader hon lett det, men än har det inte skett något större lyft. Arkivbild.

De senaste månaderna har den socialdemokratiska premiärministerns popularitet bara ökat och miljontals människor följer hennes arbete genom sociala medier, där hon väcker lika stort intresse som många världskändisar. Jacinda Ardern har i en del sammanhang många gånger fler följare än andra etablerade partiledare tillsammans.

Hennes parti, Labour, väntas bli störst med 15-20 procentenheters marginal enligt de senaste opinionsmätningarna. Den stora frågan tycks bli om det kan bilda en helt egen majoritetsregering eller behöver något stödparti.

Virusklapp på egen axel

Enligt premiärministern själv är lördagens parlamentsval ett "covid-val". När coronaviruset kom till Nya Zeeland införde hon snabbt strikta karantänsregler och utlänningar stängs ute helt för att hålla smittan borta.

Det fanns ingen manual för covid-19, men vi gick in tidigt och hårt och åtog oss en elimineringsstrategi, som inneburit att vi har ringat in nya fall när vi haft dem, stampat ned dem och öppnat upp vår ekonomi snabbare än andra, sade Jacinda Ardern vid ett kampanjframträdande i huvudstaden Wellington, enligt Reuters.
Jag kommer alltid vidhålla att det har varit, och kommer fortsätta vara, det bästa sättet att gå till väga.

Strax över 1 500 personer har diagnostiserats med covid-19 i Nya Zeeland hittills och minst 25 smittade har avlidit – väldigt låga siffror jämfört med många andra länder.

Vardagen i landet är i stort som vanligt i dagsläget och vid sina framträdanden i det offentliga har partiledarna utan betänkligheter minglat bland väljare.

Annons

Annons

Udden mot miljöpartister

Oppositionsledaren Judith Collins – vars smeknamn "Crusher" (ungefär "Krossaren") etablerades när hon var Nya Zeelands polischef – håller hoppet uppe.

Den frispråkiga juristen tog över som ledare för Nationella partiet i juli. Hon ifrågasätter opinionsmätningarna och säger i en intervju med nyhetssajten Stuff att stödet för hennes parti egentligen är mycket större än de gör gällande.

Collins har framför allt riktat udden mot förmögenhetsskatt, trots att Labour sagt att en sådan inte kommer att införas. Labour kan dock behöva stöd från miljöpartiet Green för att bilda regering efter valet, och då menar Collins att det partiet kommer att kunna få igenom sin önskan om förmögenhetsskatt.

Högerledaren kallar miljöpartiets företrädare "oanställningsbara" människor – "varenda en av dem" – och sade i ett kampanjtal att nyzeeländare inte är så "patetiska" att de skulle vilja ha förmögenhetsskatt.

När en journalist frågade Judith Collins om hon i ett motsvarande förhandlingsläge skulle kunna vika sig för det libertarianska partiet Act viftade hon snabbt bort det:

Jag är en mycket starkare person.

"Fetma är eget ansvar"

Collins har bara knappt hälften så stort stöd som Jacinda Ardern i mätningar av vem nyzeeländarna helst vill ha som premiärminister. Ardern beräknas ha omkring halva befolkningens stöd, en trend som hållit i sig sedan hennes agerande efter terrorattacken mot en moské i Christchurch 2019.

Oppositionsledarens popularitet ökade inte heller efter ett utspel i veckan där hon sade att fetma är en svaghet och att överviktiga personer endast har sig själva att skylla. Folk borde känna att de tar ansvar för sig själva, var Collins poäng.

Att faktiskt ta kontroll över våra liv. Är vi så patetiska? Är vi får eller är vi människor? Jag tror att vi är människor, sade hon vid ett kampanjframträdande, enligt The New Zealand Herald .

Vissa partikamrater har gått emot Collins i detta, medan andra överviktiga kollegor gått ut och klandrat sig själva för sin vikt, i offentliga försök att stötta henne. Ungefär var tredje nyzeeländare över 15 år lider av fetma, enligt myndigheternas statistik .

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons