Årets friidrottare – östafrikansk dominans

Ababel Yeshaneh, Etiopien, är en av tio nominerade till priset som årets friidrottare i världen 2020. Arkivbild.
Ababel Yeshaneh, Etiopien, är en av tio nominerade till priset som årets friidrottare i världen 2020. Arkivbild.
FriidrottTT

Östafrika dominerar nomineringarna till årets kvinnliga friidrottare i världen 2020. Hälften av de som slåss om priset kommer från Etiopien eller Kenya.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Av de tio som internationella friidrottsförbundet World Athletics har nominerat till årets friidrottare kommer tre från Kenya, två från Etiopien och dessutom är ytterligare en av de nominerade, nederländska löparstjärnan Sifan Hassan, född i Etiopien.

Förutom Hassan, som under året satt både nytt Europarekord på 10 000 meter och nytt världsrekord på en timmes löpning (18 930 meter), bjuder nomineringslistan på stjärnor som etiopiskorna Letesenbet Gidey (nytt världsrekord på 5 000 m) och Ababel Yeshaneh (nytt världsrekord på halvmaraton), venezuelanskan Yulimar Rojas (nytt inomhusvärldsrekord i tresteg) och jamaicanska sprintern Elaine Thompson-Herah, som inte förlorat ett 100-meterslopp under 2020.

Fem finalister ska tas fram till den virtuella galan World Athletics Awards den 5 december, då vinnarna på både dam- och herrsidan presenteras. Röstningsförfarandet är tredelat: World Athletics styrelses röster står för 50 procent av resultatet, medan "World Athletics Family" (här ingår bland annat nationella förbund och journalister) och fans står för 25 procent var.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons