Argentina går vidare i jakten på skuldlättnad

Argentinas president Alberto Fernández.
Argentinas president Alberto Fernández.
EkonomiTT-Reuters

Argentinas regering bekräftar i ett presidentdekret det avtal om skuldrekonstruktion som nåddes tidigare i augusti. Avtalet ska nu läggas fram till USA:s finansinspektion (SEC) – ett avgörande steg i kampen för att säkra överenskommelsen.

Annons

Annons

Den 4 augusti nådde det kraftigt skuldtyngda landet sent omsider en uppgörelse. Tre grupper av långivare godkände då en omstrukturering av skulder på 65 miljarder dollar, motsvarande cirka 570 miljarder kronor.

Helgens framlagda presidentdekret bekräftar att regeringen godkänt överenskommelsen. I ett uttalande uppger regeringen nu att avtalet går vidare till SEC under måndagen, i syfte att "framkalla balans i offentliga finanser, ge säkerhet till den privata sektorn och förse landet med en ny plattform för tillväxt".

Den tidigare tidsfristen för fordringsägarna att acceptera erbjudandet var satt till den 24 augusti, ett datum som tros komma att flyttas fram något för att ge SEC tid.

Argentina har under våren upprepade gånger ställt in räntebetalningar à 500 miljoner USA-dollar, cirka 5 miljarder kronor, till långivare. För att undvika en fördjupad finansiell och politisk kris har försök att nå en skuldrekonstruktion pågått sedan början av sommaren.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons