Arklövs ansökan om tidsbestämt straff avslås

Örebro tingsrätt. Arkivbild.
Örebro tingsrätt. Arkivbild.
BrottTT

Jackie Arklöv som dömdes för polismorden i Malexander 1999 får återigen avslag på sin ansökan om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Risken för återfall i brottslighet anses fortfarande vara för hög.

Annons

Annons

Avgörande för tingsrättens avslag är risken för återfall i allvarlig brottslighet, som enligt Rättsmedicinalverkets (RMV) bedömning är medelhög.

Riskfaktorer som RMV lyfter är bland annat "avsaknad av skuldkänslor, förekomst av ytliga affekter och nedsatt empatisk förmåga" hos Arklöv.

"Sammantaget finner tingsrätten att de skyddsfaktorer som Jackie Arklöv utvecklat och som nu föreligger inte i tillräcklig grad uppväger de riskfaktorer som finns för återfall i brottslighet av allvarligt slag", skriver Örebro tingsrätt i sin dom.

Risken kvarstår

Rätten konstaterar att det därmed finns en "konkret och beaktansvärd risk" för att Arklöv återfaller i allvarlig brottslighet, varför det saknas förutsättningar att omvandla livstidsstraffet.

Detta är den femte gången som Arklöv får avslag på sin ansökan om att omvandla sitt livstidsstraff. Domen från Örebro tingsrätt kan överklagas till hovrätten.

Jackie Arklöv dömdes den 7 juni 2000 till livstids fängelse av Göta hovrätt för mord på två poliser i Malexander, försök till mord, grovt rån i tre fall och försök till grovt rån.

2001 erkände han att det var han som sköt ihjäl de två poliserna i Malexander.

Annons

Annons

Folkrättsbrott i Bosnien-Hercegovina

Arklöv dömdes även i december 2006 av Stockholms tingsrätt för grovt folkrättsbrott, för gärningar han begick 1993 i den väpnade konflikten i Bosnien-Hercegovina. Tingsrätten förordnade att det tidigare utdömda livstidsstraffet även skulle avse dessa brott.

Andreas Axelsson och Tony Olsson (numera Tony Byström) som också dömdes för morden på de två poliserna i Malexander har tidigare fått sina livstidsstraff tidsbestämda till 35 års fängelse. De kan därmed bli villkorligt frigivna 2023, när de avtjänat två tredjedelar av straffet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons