A-
A+

Arla döms för otillåtet konkurrenssamarbete

Arla tvingas böta drygt en miljon kronor efter ett otillåtet konkurrenssamarbete i samband med en upphandling. Arkivbild.
Arla tvingas böta drygt en miljon kronor efter ett otillåtet konkurrenssamarbete i samband med en upphandling. Arkivbild.
EkonomiTT

Mejeriföretaget Arla Foods ska betala 1,1 miljoner i konkurrensskadeavgift efter ett otillåtet samarbete i samband med en upphandling, beslutar Patent- och marknadsdomstolen.

Annons

Annons

Det var i slutet av 2016 som Arla Foods utbytte strategisk information med en konkurrent inför en mejeriupphandling som samordnades av Norrtälje kommun, vilket är otillåtet. Samarbetet uppdagades efter ett tips från den upphandlande myndigheten som ledde till att Konkurrensverket startade en utredning.

Under utredningen samarbetade Arla med Konkurrensverket, vilket domstolen tar hänsyn till i sin dom. Men man konstaterar också att detta skedde "först efter det att Konkurrensverket hade ålagt företaget att komma in med uppgifter", vilket innebär att Arla ändå måste betala hälften av konkurrensskadeavgiften, totalt 1 130 000 kronor.

Arla delar inte domstolens bedömning.

"Vi valde att ta strid mot KKV i domstolen då vi anser att då vi varit helt transparenta och följt deras eftergiftsprogram ska vi inte dömas till böter. Domen kom i dag, vi delar inte bedömningen och vi ska givetvis överväga att överklaga" säger Ylva Nykvist Chefsjurist Arla Sverige, i en skriftlig kommentar till TT.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.