Aron Flam frias: "Oerhört lättad"

Advokat Monique Wadsted och Aron Flam. Arkivbild.
Advokat Monique Wadsted och Aron Flam. Arkivbild.
KulturTT

Aron Flam frias från upphovsrättsbrott i det uppmärksammade målet kring Bertil Almqvists symbol "En svensk tiger", meddelar Patent- och marknadsdomstolen i Stockholms tingsrätt.

Jag är oerhört lättad, det känns väldigt bra, säger Aron Flam till TT.

Annons

Annons

Målet handlar om Aron Flams parodiska version av "En svensk tiger". Symbolen som föreställer det blågula kattdjuret är upphovsrättsskyddat och motpart i målet är Beredskapsmuseet som äger rättigheterna.

Patent- och marknadsdomstolen anser att Aron Flams tiger är allt för lik originalverket för att betraktas som ett självständigt verk. Domstolen konstaterar dock att Flams tiger utgör ett parodiskt inslag i hans kommunikation och att hans användning av tigern därmed faller under det så kallade parodiundantaget:

"Den parodiska udden är enligt domstolens bedömning inte riktad mot originalverket i första hand, utan snarare mot den symbolik som 'En svensk tiger' har fått över tid".

Parodiskt inslag

Undantaget innebär förenklat att det kan vara tillåtet att använda andras skyddade verk, till exempel om det sker i ett förlöjligande syfte och på ett sätt som märkbart skiljer sig från originalverket, enligt domstolen.

Flams advokat Monique Wadsted säger till TT att de är nöjda med domen.

Vi hade hoppats på att de tigrar han har gjort skulle betraktas som egna självständiga verk, men nu föll de i stället under parodiundantaget. Det är en petitess i sammanhanget, det viktigaste är att han frikänns. Det viktigaste här är att yttrandefrihetens innersta kärna är intakt, säger hon.

Aron Flam tycker också att hans parodiska tiger är ett självständigt verk.

Jag anser att humor är en konstform, och om humor är en konstform är det så att satir och skämt som en komiker gör har verkshöjd, förutsatt att de är originella och unika, säger han.

Annons

Annons

Inget skadestånd

Åklagaren David Ludvigsson åtalade Flam i juli i år för att "med uppsåt eller av grov oaktsamhet gjort intrång i upphovsrätten", och yrkade på villkorlig dom och dagsböter. Han vet inte ännu om han kommer att överklaga domen.

Jag har tre veckor på mig och jag tror att jag kommer att behöva den tiden, dels för att det är olika handlingar att läsa om, tänka till och begrunda, sedan har jag många andra ärenden som ibland måste gå före, säger David Ludvigsson.

Han förklarar att domen innehåller ett antal hänvisningar till både svenska rättsfall, EU-rättsfall och EU-lagstiftning, och säger att han har ett "digert analysarbete framför sig" innan han kan ta ett beslut.

"En svensk tiger" skapades av Bertil Almqvist i samband med vaksamhetskampanjen under andra världskriget. I Aron Flams version fick tigern en armbindel med ett hakkors och sträcker ut ena tassen i en Hitlerhälsning.

Marie Andrée, ombud och medgrundare av Beredskapsmuseet, yrkade på ett skadestånd på sammanlagt 1,5 miljoner kronor, fördelat mellan museet och Bertil Almqvist dotter. Hon yrkade även på att Aron Flam förbjuds att använda verket i samtliga sina kanaler. Men nu frias alltså Flam av domstolen och inget skadestånd ska betalas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons