A-
A+

Åskag tog andra JVM-guldet: "Det är galet"

Maja Åskag. Arkivbild.
Maja Åskag. Arkivbild.
FriidrottTT

Maja Åskag tog sitt andra guld i U20-VM i friidrott när hon följde upp segern i tresteg med guld i längdhopp.

Det blev även svenskt guld i tresteg genom Gabriel Wallmark vid tävlingarna i Nairobi.

Annons

Annons

18-åriga Åskag från Eskilstunaklubben Råby-Rekarne har en lysande säsong bakom sig.

Efter dubbla guld på U20-EM i Tallin förra månaden fortsatte succén på U20-VM i Kenya.

I söndagens längdhoppsfinal slog hon till med 6,60 – personbästa med 15 centimeter. Segermarginalen blev knapp, bara en centimeter till indiskan Shali Singh. Ukrainskan Marija Horielova tog bronset på 6,50.

Det var det andra guldet i mästerskapet för Åskag som även segrade i tresteget. Hon är därmed den första svensk som tar dubbla guld i JVM.

Det har gått så fort. I början av säsongen trodde jag inte på det här, att stå här med fyra mästerskapsguld är galet, säger hon i segerintervjun.
Allt händer så snabbt, men jag är jätteglad.

Wallmark överlägsen

Landslagskollegan Gabriel Wallmark tog en överlägsen seger i trestegstävlingen på 16,43 meter, 38 centimeter före jamaicanen Jaydon Hibbert och 58 centimeter före trean Simon Gore, Frankrike.

Det känns otroligt, JVM var huvudmålet i år tillsammans med junior-EM och det kändes som om jag hade mer i kroppen, säger han i segerintervjun.
Det var en bra tävling, bra väder och bra vind och alla hoppade bra. När jamaicanen hoppade 16,05 och passerade mig blev jag väldigt taggad.

Wallmark blev kanske lite övertaggad för hans nästa hopp blev övertramp, dock väldigt knappt.

Jag tror att det var väldigt långt, säger svensken som sedan i det fjärde hoppet fick till guldhoppet.

Annons

Annons

"Skitigt av Jamaica"

Den 19-årige Örgryte-hopparen slog sin tidigare svenska juniorrekordnotering från junior-EM tidigare i somras med fyra centimeter. I JEM hoppade han längre än trestegsgiganten Christian Olssons 22 år gamla juniorrekord.

Det kunde ha blivit ett tredje guld på söndagen eftersom Oskar Edlund vann finalen på 400 meter häck. Men 18-åringen diskades efteråt.

Enligt Aftonbladet ska Edlund ha dragit andrabenet utanför häcken vilket inte är tillåtet.

Diskningen kom efter en protest från det jamaicanska laget – och förbundskapten Karin Olsson Westergren var upprörd efteråt.

Jättetungt känns det, framför allt för Oskar som hade behövt kvittot. Alla som såg loppet såg att han vann. Det är tråkigt när man väljer att protestera bort duktiga löpare, säger hon till Expressen och fortsätter:
När jag pratade med juryn tyckte de också att det är skitigt av Jamaica, det är inte sportsmanship. Det är inte snyggt, vi skulle kunna lägga en motprotest, för att få bort jamaicanen, men räddar inte Oskar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!