A-
A+

Assange kan få avtjäna straff i Australien

Julian Assange. Arkivbild.
Julian Assange. Arkivbild.
Storbritannien/USA/AustralienTT

Wikileaksgrundaren Julian Assange, som sitter fängslad i Storbritannien, kan få möjligheten att avtjäna ett eventuellt straff i hemlandet Australien, om han döms för de brott som USA har anklagat honom för, rapporterar australiska SBS News.

Annons

Annons

Stella Morris.
Stella Morris.

USA, som bland annat anklagar Assange för spioneri, har under flera år försökt få honom utlämnad. Senast i januari nekade Storbritannien en begäran om utlämning med hänvisning till hälsoskäl, samt oro för att Assange skulle försöka begå självmord om han hamnade i ett amerikanskt högsäkerhetsfängelse.

Enligt nya garantier från amerikanska myndigheter kommer Assange, om han döms, inte att behöva avtjäna sitt straff i ett högsäkerhetsfängelse, vilket också betyder att han har möjlighet att kräva att han flyttas till ett fängelse i sitt hemland, rapporterar SBS News.

Assanges fästmö Stella Morris säger till SBS News att hon fruktar att Assange ändå skulle placeras i isolering, även om han hålls i ett fängelse med lägre säkerhetsgrad.

USA har möjlighet att överklaga det brittiska beslutet om utlämning.

Det är blandade känslor, å ena sidan har det gått sex månader och vi har inte fått veta något nytt – det är som en ständig skärseld. Men det slutar inte här. Vi vet inte hur länge detta kommer att pågå eller hur länge han kommer att sitta fängslad på det där hemska stället, säger Morris.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!