A-
A+

Astra söker nödgodkännande för covidmedicin

Det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca ansöker om ett nödtillstånd för en ny medicin mot covid-19. Arkivbild.
Det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca ansöker om ett nödtillstånd för en ny medicin mot covid-19. Arkivbild.
CoronavirusetTT-AFP-Reuters

Astra Zeneca ansöker om ett nödgodkännande av sin så kallade "antikropps-cocktail" hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Annons

Annons

Cocktailen, som kallas för AZD7442, tas i två doser i förebyggande syfte för att skydda patienter mot covidsymptom.

Preparatet riktar sig framförallt till personer med nedsatt immunförsvar och som därför inte utvecklar egna antikroppar av vaccinet. Det kan exempelvis handla om personer som genomgått organtransplantation eller genomgår cellgiftsbehandling.

Det svensk-brittiska läkemedelsföretaget uppger att det också kan användas som ett komplement till vaccinet, som extra skydd för exempelvis militär personal.

Enligt Astra Zenecas kliniska studier reduceras risken att utveckla covidsymptom med 77 procent. Över tre fjärdedelar av deltagarna i studien hade nedsatt immunförsvar eller andra förhållanden som gjorde dem mer mottagliga för allvarlig sjukdom.

Cocktailen består av en blandning av två sorters laboratorietillverkade antikroppar som hjälper till att bekämpa infektionen. Tidigare har andra liknande preparat fått nödgodkännande av FDA, men med skillnaden att de används som behandling av en pågående infektion.

Astra Zenecas ansökan gäller för användande i förebyggande syfte. Ansökan kommer efter att preparatet misslyckats med att nå tillfredsställande resultat i en klinisk studie med personer som också exponerats mot infekterade personer.

Enligt Astra Zeneca pågår samtal om leveransavtal med USA och andra regeringar världen över.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.