Astra Zeneca draglok på stark börs

Stockholmsbörsen inledde en ny handelsvecka på plus. Arkivbild.
Stockholmsbörsen inledde en ny handelsvecka på plus. Arkivbild.
BörsTT

Stockholmsbörsen steg på bred front, i linje med ledande Europabörser. OMXS-index gick upp 2,2 procent med läkemedelskoncernen Astra Zeneca som draglok.

Annons

Annons

Teknikfrossan från förra veckan fortsätter i kulisserna, med nedåt i terminshandeln på den tekniktunga Nasdaqbörsen i New York – stängd för helgdag – och ett kursfall på 2,8 procent för Teslas aktie på Frankfurtbörsen.

Men marknaden präglas även av nya positiva signaler om potentiella vaccin mot covid-19.

Samtliga aktier i OMXS30-index, med de 30 mest omsatta aktierna, slutade på plus. Uppgången kom trots oväntat svag industristatistik från Tyskland.

Den indextunga Astra Zeneca-aktien lyfte 3,4 procent sedan Australien meddelat att man skrivit på ett avtal om leveranser av covid-19-vaccin av bolaget CSL, bland annat ett som utvecklats av Astra Zeneca i samarbete med Oxford University.

Snusjätten Swedish Matchs aktie steg 4,5 procent sedan storbanken Barclays höjt riktkursen för aktien till 800 kronor från tidigare 715.

Utanför OMXS30-listan rusade Skistar, upp 7,7 procent. I helgen uppgav bolaget att bokningsläget för anläggningen i Sälen ser positivt ut för jul- och nyårsveckorna och man noterar en uppgång med 33 procent i antalet objektsnätter jämfört med föregående år.

Bland övriga bolag som steg utmärkte sig fönstertillverkaren Inwido, upp 6,9 procent, efter att fått en köprekommendation i Dagens industri.

FTSE100-index i London steg 2,4 procent, DAX-index i Frankfurt ökade 2,0 procent och CAC 40-index i Paris gick upp 1,8 procent.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons