A-
A+

Åtal: Bunden flicka tvingades dricka ättika

Leksaker i trädgården där flickan bodde med sin familj. Arkivbild.
Leksaker i trädgården där flickan bodde med sin familj. Arkivbild.
BrottTT

Den sexåriga flickan var livshotande skadad när hon kom till sjukhuset i Lund natten till julafton 2022. Kroppstemperaturen var nere på 34 grader och magsäcken så sönderfrätt av ättika att den behövde opereras bort.

Nu åtalas hennes föräldrar.

Svält, misshandel och inspärrning – åklagare Ingegerd Jirgin hävdar att föräldraparet utsatt flickan för synnerligen grov misshandel och en rad andra brott.

Flickan, som nu är sju år, mår i dag efter omständigheterna väl och går i skolan, enligt åklagaren. Samma bild har Malin Wahlqvist Raihle, som ska företräda flickan under rättegången:

Hon är väl omhändertagen nu och har funnit sig väl tillrätta i sin nya kontext.

I åtalet beskrivs hur hon utsatts för ett ofattbart lidande. Hon ska ha tvingats dricka ättika och hållits fastbunden i en bilbarnstol i en tvättstuga i familjens hem under flera veckor. Sina behov fick hon uträtta i en blöja, som byttes så sällan att hon fick sårskador.

Undernäring och brännskador

Enligt åtalet har hon också utsatts för svält eller kraftig undernäring, vilket hämmat hennes tillväxt och orsakat viktnedgång. När hon kom till sjukhuset hade hon också brännskador och frakturer i båda armarna – gamla skador som uppstått sommaren innan hon till slut togs till sjukhus. Enligt åtalet var dessa skador orsakade av mamman.

Föräldrarna, 42 och 34 år gamla, nekar på alla punkter.

Min klient förnekar samtliga gärningar. Hon har inte låst in, hon har inte förgiftat sin dotter eller på något sätt skadat henne, säger mammans försvarsadvokat Ebba Gerleman.

"Alternativa förklaringar"

Hon tillägger att det finns alternativa förklaringar till flickans skador, som innebär att hon inte har utsatts för något brott.

Just när det gäller ättikan visar förhören att flickan druckit den självmant, enligt Ebba Gerleman. Även när det gäller övriga skador finns alternativa förklaringar, enligt advokaten, som understryker att mamman inte påstår att pappan orsakat några skador. Vilka de alternativa förklaringarna är vill hon inte gå in på.

Min klient vill inte driva sitt försvar i media utan i rätten och det är där det här kommer att avgöras.

Åklagare Ingegerd Jirgin skriver i stämningsansökan att föräldrarnas uttalanden om självskadebeteende hos en flicka med intellektuell funktionsnedsättning är en efterhandskonstruktion för att förklara varför hon frivilligt skulle dricka frätande ättika.

Min uppfattning är att hon är ett fullt normalt barn, kommenterar Malin Wahlqvist Raihle.

"Allvarliga brott"

"Flickan har utsatts för allvarliga brott", säger senior åklagare Ingegerd Jigin i ett pressmeddelande. Åtalet styrks enligt åklagaren bland annat av tekniska och medicinska undersökningar och även av det flickan kunnat berätta.

Totalt omfattar åtalet sju punkter. På samtliga dessa yrkar åklagaren också om så kallat garantansvar, eftersom föräldrarna har låtit bli att ingripa för att skydda flickan eller se till att hon omgående fick sjukvård för sina skador.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.