A-
A+

Åtal för mord på ex-fru – "en avrättning"

Mannen åtalas vid Linköpings tingsrätt för mord. Arkivbild.
Mannen åtalas vid Linköpings tingsrätt för mord. Arkivbild.
BrottTT

Ex-maken överföll sin tidigare hustru bakifrån och knivhögg henne ett 40-tal gånger över stora delar av kroppen. Enligt åtalet var dådet att likna vid en avrättning.

Annons

Annons

En 40-årig man åtalas misstänkt för att i mitten av april ha mördat sin före detta fru vid resecentrum i Linköping. Kvinnan och mannen hade inte bara varit gifta, de hade även åtta barn tillsammans.

Mordet fick stor uppmärksamhet eftersom offret var en av fem kvinnor som dödades på mindre än tre veckor i Sverige i våras.

Noga planerat

Enligt åtalet dödade mannen kvinnan, som också var i 40-årsåldern, med ett 40-tal knivhugg. Gärningen hade enligt åtalet "karaktären av en avrättning" och var noga planerad.

Mannen hade tagit reda på när kvinnans tåg skulle ankomma och ska ha rest till staden beväpnad med kniv. Han väntade på henne när hon klev av tåget och attackerade då henne bakifrån.

Andra personer försökte avbryta angreppet, men den åtalade mannen återvände, enligt gärningsbeskrivningen i stämningsansökan, upprepade gånger för för att utdela ytterligare knivhugg.

Han åtalas även för grovt olaga hot mot en av de personer som försökte avbryta angreppet. Mannen ska ha hotat personen med mordvapnet och sagt "vill du slåss?" eller ord med liknande innebörd.

Annons

Annons

Nekar till brott

Mannen var kvar på resecentrum när polisen kom och greps direkt efter dådet.

"Det här är en tragisk och fruktansvärd händelse. Jag menar att vi har ett mycket gott bevisläge. Hela händelsen finns på övervakningsfilm och flera vittnen var också på plats när det hände" skriver vice chefsåklagare Malin Axelsson, som är förundersökningsledare, i en kommentar.

Den åtalade mannen nekar till brott men medger att det är han som syns på övervakningsfilmen.

Han har, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten, genomgått en rättspsykiatrisk undersökning under den tid han suttit häktad. Rättsmedicinalverket bedömer i sitt utlåtande att mannen inte har begått den åtalade gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han hade inte heller vid tiden för undersökningen en allvarlig psykisk störning.

Rättegången är planerad att starta den 16 september i Linköpings tingsrätt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!