Åtal för mordförsök på tjetjensk regimkritiker

Säkerhetspolisen har bedrivit förundersökningen om mordförsöket på en tjetjensk regimkritiker. Arkivbild.
Säkerhetspolisen har bedrivit förundersökningen om mordförsöket på en tjetjensk regimkritiker. Arkivbild.
BrottTT

Två ryska medborgare åtalas i dag för mordförsöket på en tjetjensk regimkritiker i en lägenhet i Gävle i februari. Enligt Säpo misstänks den tjetjenska regimen ligga bakom mordförsöket.

Annons

Annons

"Det är givetvis något vi ser väldigt allvarligt på när det finns misstankar om att en annan regim har försökt utföra ett mord mot en oppositionell här i vårt land", säger Daniel Stenling, chef inom kontraspionage vid Säkerhetspolisen, i ett pressmeddelande.

Tumso Abdurachmanov, en känd tjetjensk regimkritisk bloggare, överfölls i sin bostad i Gävle den 26 februari. Angriparen gav sig på bloggaren med en hammare. Bloggaren fick en skada i pannan men lyckades försvara sig. I en blodig video fick Abdurachmanov angriparen att erkänna att han kommit från Moskva.

Angriparen, en rysk medborgare i 30-årsåldern, åtalas för mordförsök. Enligt stämningsansökan har mannen försökt beröva Tumso Abdurachmanov livet genom att bland annat slå honom i huvudet med en hammare. Gärningen ska ha varit "livsfarlig" och ha föregåtts av noggrann planering och präglats av särskild förslagenhet, hänsynslöshet och råhet.

Förnekar uppsåt

I förhör har den åtalade mannen erkänt att han utdelat ett slag med hammaren men förnekat att han haft uppsåt att döda.

En kvinna, också hon rysk medborgare, åtalas för medhjälp till mordförsök. Enligt åtalet har hon bland annat etablerat kontakt med regimkritikern, fotograferat i hans bostad och skickat bilderna till andra personer. Hon ska också ha släppt in den misstänkte angriparen i Abdurachmanovs lägenhet när attacken genomfördes.

Enligt åtalet har kvinnan i förhör sagt att hon förstått att Abdurachmanov skulle utsättas för våld men förnekat att hon haft uppsåt till att regimkritikern skulle dödas.

Annons

Annons

Tjetjensk inblandning

Säkerhetspolisen har utrett mordförsöket eftersom det misstänks ha kopplingar till regimen i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Enligt Daniel Stenling har Säpo de senaste fem åren sett en intensifiering av främmande makts aktiviteter i Sverige.

Vi pratat framför allt om länderna Ryssland, Kina och Iran. Det vi sett är också att man breddat sitt intresse. Vi ser också mer som träffar det civila samhället och också hur det drabbar enskilda individer i vårt land. Man försöker kartlägga meningsmotståndare och försöker vidta andra åtgärder för att tysta de här personerna, säger Daniel Stenling.

Noggrant planerat

Åklagaren åberopar som bevisning i målet bland annat material från Säkerhetspolisen som ska styrka att ledande tjetjenska befattningshavare haft intresse av att kartlägga och angripa Tumso Abdurachmanov med våld. Dessutom att gärningen var noggrant planerad och att angreppet, vars avsikt var att döda Abdurachmanov, riktats mot honom på grund av hans kritik mot regimen. Material från Säpo åberopas också för att styrka att mordförsöket, givet kostnaderna för det, varit finansierat av "en resursstark" aktör.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons