A-
A+

Åtal mot Lundintopp står fast

Alex Schneiter ville att åtalet mot honom skulle avvisas, men tingsrätten går inte på hans linje. Arkivbild.
Alex Schneiter ville att åtalet mot honom skulle avvisas, men tingsrätten går inte på hans linje. Arkivbild.
BrottTT

Lundintoppen Alex Schneiter slipper inte undan åtalet om medhjälp till folkrättsbrott. Tingsrätten har beslutat att avslå hans begäran om att åtalet ska avvisas.

Annons

Annons

Lundin Oils tidigare vd Alex Schneiter åtalades i november tillsammans med bolagets styrelseordförande Ian Lundin för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan mellan åren 1999 och 2003.

Enligt åklagarna har staten Sudan begått folkrättsbrott och de båda Lundintopparna har "styrkt Sudan i sitt uppsåt" att begå dessa gärningar bland annat genom krav de ställt på regeringen för att bolaget skulle kunna bedriva sin oljeverksamhet i landet.

Både Lundin och Schneiter nekar till brott. Senare i november lämnade Alex Schneiter och hans försvarare in ett yrkande om att åtalet ska avvisas av Stockholms tingsrätt, då de hävdar att svensk domstol saknar laglig behörighet att pröva åtalet mot honom.

Tingsrätten kommer dock inte att avvisa åtalet, framgår av ett beslut som fattades tidigare under veckan. Beslutet kan överklagas.

Utredningen i fallet inleddes för elva år sedan. När åtal väcktes lämnades ett förundersökningsprotokoll som omfattar omkring 80 000 sidor in till tingsrätten. En av de ansvariga åklagarna i målet, Krister Petersson, har tidigare sagt till TT att åklagarsidan räknar med att huvudförhandlingen kommer att ta år i anspråk.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.