A-
A+

Åtalad politiker erbjuden leda Dansk Folkeparti

Riksrättsåtalade Inger Støjberg och Kristian Thulesen Dahl på DF:s årsmöte i Herning i september.
Riksrättsåtalade Inger Støjberg och Kristian Thulesen Dahl på DF:s årsmöte i Herning i september.
DanmarkTT

Krisande Dansk Folkeparti vill ha åtalade Inger Støjberg som ny partiledare – trots att den tidigare migrationsministern inte ens är partimedlem.

En fällande dom i riksrätten kommer inte att ligga henne i fatet.

Partiets väljare kommer att se henne som en martyr, säger Erik Holstein, politisk kommentator.

Annons

Annons

Dansk Folkeparti stöttade tidigt Inger Støjberg i turerna kring hennes olagliga instruktion 2016 i egenskap av migrationsminister. DF och Støjberg har hela tiden velat göra sakpolitik av frågan snarare än att fokusera på det juridiska kring beslutet.
Dansk Folkeparti stöttade tidigt Inger Støjberg i turerna kring hennes olagliga instruktion 2016 i egenskap av migrationsminister. DF och Støjberg har hela tiden velat göra sakpolitik av frågan snarare än att fokusera på det juridiska kring beslutet.

I mitten av november meddelade Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl att han kommer att avgå från sin post efter ett katastrofalt kommunval, där det samlade väljarstödet halverades.

Där och då var det ingen som kunde peka ut en naturlig arvtagare inom partiet. I kulisserna finns det dock en utsedd kronprinsessa i form av den politiska vilden Inger Støjberg – Danmarks tidigare migrationsminister.

Kan ena partiet

I februari lämnade 48-åringen borgerliga Venstre sedan partikamraterna röstat ja i folketinget om att ställa Støjberg inför riksrätt för en olaglig instruktion 2016 under hennes tid som migrationsminister.

Inger Støjberg skulle helt klart vara den bästa kandidaten. Hon är den enda som kan ena de falanger som finns i Dansk Folkeparti, säger Erik Holstein, som är politisk kommentator för den danska nättidningen Altinget, till TT.

För trots att Støjberg inte ens är medlem i Dansk Folkeparti har hon redan fått erbjudandet om att ta över som partiledare. När riksrätten avslutades i slutet av november fick ex-ministern stöttning på plats av Dansk Folkepartis "starka dam" Pia Kjærsgaard, som var med och grundade partiet i mitten av 1990-talet.

Jag tror helt klart att Inger Støjberg kan bli en bra partiledare, om hon har lust till det, sade Kjærsgaard, partiledare 1995–2011.

Situationen är historisk i dansk politik, menar Erik Holstein.

Vi har aldrig sett något liknande – att en politiker som inte är medlem i ett parti får ett erbjudande om att bli partiledare, säger Holstein, som verkat som politisk journalist på Christiansborg, som rymmer folketinget, i närmare 30 år.

Annons

Annons

Kräver mental styrka

På måndag väntas riksrättens dom mot Støjberg, som åtalats för att under sin tid som migrationsminister ha gett en lagvidrig instruktion om att skilja asylsökande par åt i de fall då den ena parten är minderårig.

Åklagarsidan har yrkat på fyra månaders fängelse, men om det blir en fällande dom tror Erik Holstein att det kommer att stanna vid dagsböter eller villkorlig dom. Något som inte kommer att påverka hennes utsikter som ny ledare för Dansk Folkeparti.

Hon kommer att ses som en martyr bland partiets väljare. Det har blivit en politisk fråga. Hon har stått upp för något som är helt rätt, enligt henne själv och exempelvis Dansk Folkeparti, säger Erik Holstein.

Vid en fällande dom kan Støjberg komma att bedömas vara olämplig att sitta kvar som folketingsledamot, men även om hon tvingas lämna det danska parlamentet kan hon leda partiet och satsa på omval vid nästa val, som ska hållas senast i juni 2023.

Jag vågar inte sia om hur hon kommer att göra, men frågan är om hon har den mentala styrkan att kort efter att domen har fallit säga: "nu går jag in i ett nytt parti som är i en stor kris och bygger upp det från grunden igen som partiledare", säger Erik Holstein.

En röstmagnet

Støjberg har under en lång tid varit en populär politiker bland borgerliga väljare. Vid sidan av den tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen, som också lämnat partiet, var hon en av Venstres största röstmagneter. Och ända sedan hon blev politisk vilde i folketinget har hon uppvaktats hårt av både Dansk Folkeparti och högerpopulistiska Nye Borgerlige.

"Inger Støjberg lämnar Venstre. Hon är välkommen till DF", skrev exempelvis partiledaren Kristian Thulesen Dahl på Facebook samma dag som hon kom med beskedet. Støjberg blev även intervjuad på scen tillsammans med Thulesen Dahl när han så sent som i september i år blev omvald som partiledare på årsmötet.

Båda partierna har flörtat med henne, men det har blivit tydligt efter hand att om hon väljer något parti så blir det Dansk Folkeparti. Hon passar också bäst in i deras profil, för hon är ingen ultraliberalist som man är i Nye Borgerlige, säger Erik Holstein.

Inger Støjberg har sagt att hon först efter domen kommer att ge besked om sin fortsatta politiska karriär. Om den fortsätter i Dansk Folkeparti är det möjligt att hon får ändra sina åsikter något om inställningen till EU och den ekonomiska politiken jämfört med hennes tidigare Venstrepolitik.

Men det stora temat för Inger Støjberg de senaste åren har varit invandringspolitiken och där ligger hon fullständigt i linje med Dansk Folkeparti, säger Erik Holstein.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.